Terrassentest: Le Passage is coronaproof

Lelystad - Terrassentest, aflevering 1. Het is begin juli. De zon schijnt en de terrassen zijn open. Tijd voor de jaarlijkse terrassentest van FlevoPost. Waar het vroeger vanzelfsprekend was om samen met familie, vrienden en kennissen op het terras te lunchen of een biertje te drinken, is dat dit jaar anders.

Zwaar gehad

Wat hebben de horecaondernemers het de afgelopen maanden door de maatregelen rondom corona zwaar gehad. En hoe fijn is het dat we, weliswaar onder voorwaarden, weer op een terras kunnen neerstrijken. De terrassentest heeft dit jaar een ander tintje. We vieren de zomer. Proost!

We strijken neer bij Le Passage in het Stadshart. Ondernemer Dennis van Diemen breidde zijn lunchroom vlak voordat corona uitbrak uit. En toen moest hij zijn deuren sluiten. Een grote teleurstelling. Als we nu vanaf de Promesse richting de Agora lopen zien we vooral een levendig, ruim terras. Met plekjes in de zon en in de schaduw; lage en hoge tafels.

Temperatuur meten

Voordat we gaan zitten, wachten we bij de ingang van het terras. Een vriendelijke dame vraagt ons of we gezond zijn en vraag of ze onze temperatuur mag meten. Vervolgens worden onze handen voorzien van desinfecterende spray. ‘Een beetje gek voelt het wel, maar het geeft ook wel weer een fijn gevoel dat ze het zo serieus nemen’, zeggen mijn tafelgenoot en ik tegen elkaar.

Plankje gezelligheid

We gaan aan een hoge tafel zitten en bestellen een gingerale en Affligem blond. ‘Welkom terug! Hopelijk zonder kuch. Alles is een beetje anders, zo ook ons nieuwe menu’, lees ik op het tafelkaartje. Het biertje is fris en koud en de gingerale wordt geserveerd in een mooi glas met munt, citroen en ijs. ‘Gezondheid’, zeggen we op het moment dat onze glazen elkaar raken. We bestellen er een plankje gezelligheid bij.

Het terras is ruim opgezet en gasten houden afstand. En het leuke van deze plek is dat je altijd iets te zien hebt. Het is druk voor een doordeweekse middag. ‘Eetsmakelijk’, zegt de serveerster wanneer ze het plankje gezelligheid op tafel zet. Op een langwerpige houten plank ligt ossenworst met fijngesnipperde uitjes, stukjes brie, zwarte en groene olijven, augurk, bitterballen en komkommerpartjes met kruidenkaas en gerookte zalm.

Vette vingers

Gewoon lekker, concluderen we. Smaakvol en zonder verrassingen. We missen alleen de servetjes voor de vette vingers, maar gelukkig hebben we zelf zakdoekjes mee! Het duurt even voordat we contact maken om een tweede drankje te bestellen. Maar gelukkig hebben we geen haast.

We genieten. Van de prima borrelhap, onze verfrissende drankjes en de vriendelijke bediening. Een van de dingen die corona ons heeft opgeleverd is dat je zomaar een terrasje pakken nog meer waardeert… en dat horeacamedewerkers jouw komst ook meer waarderen dan anders. Het komt de gastvrijheid zeker ten goede. En de grotere afstand tussen de verschillende tafels vinden we stiekem wel fijn.

Piekfijn

De eerste terrassentest van dit jaar is een succes. Le Passage neemt de coronamaatregelen serieus, het ruime terras ziet er piekfijn uit en je merkt dat de medewerkers van de lunchroom er zin in hebben. Pluspunt: als het regent, kun je gebruik maken van het overdekte deel van het terras.

 

Borrel: 8

Sfeer en uitzicht: 7,5

Gastvrijheid: 7,5

Coronaproof: 10

 

Corinne Groenenberg