Zelden lagen vreugde en verdriet zo dichtbij elkaar

Lelystad - In een week waarin vreugde en verdriet dicht bij elkaar lagen in het Lelystadse bestuur en de Lelystadse politiek, sloeg vrijdag voor de tweede keer een bom in. Burgemeester Ina Adema gaat vertrekken uit Lelystad. Na vier jaar burgemeesterschap wordt zij per 2 oktober Commissaris van de Koning in Brabant.

Door Kees Bakker

 

Ook hier liggen vreugde en verdriet dichtbij elkaar. In de reacties op social media klinkt vrijwel zonder uitzondering de boodschap dat Lelystedelingen het jammer vinden dat ze weggaat. Het zijn reacties die doen denken aan de reacties uit Veghel, toen daar vier jaar geleden bekend werd dat ze daar als burgemeester zou vertrekken en burgemeester van Lelystad werd.

Tegelijkertijd feliciteren veel mensen haar ook met deze nieuwe uitdaging. Ina Adema heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Brabant haar hart heeft gestolen. Ze hield ook van Lelystad en zette  zich vol in voor deze stad en haar belangen, maar een deel van haar hart was ook in Brabant achtergebleven toen ze daar vertrok.

Te vroeg

Je kunt zeggen dat het te vroeg is. Ze heeft straks, als ze vertrekt, net de vier jaar aangetikt. Er was en is werk aan de winkel in Lelystad. De stad verkeert in financiële nood. Er is zaterdag een politiek roerige periode afgesloten, er zijn drie nieuwe wethouders aangesteld en met de dood van SP-wethouder John van den Heuvel wordt ook nog eens de ogenschijnlijk onmogelijke zoektocht naar een vervanger voor hem gestart. En dan gaat onze geliefde burgemeester weg.

Droombaan

Ik moest echt even slikken toen ik het nieuws vrijdag hoorde. Tegelijkertijd gun ik het haar enorm. Ik kan me er alles bij voorstellen dat dit haar droombaan is. Het is een baan met uitdagingen in een uitdagende regio, waar ze heel veel mensen kent. Een kans als deze komt bovendien maar één keer in de tien tot vijftien jaar voorbij. Dan kun je niet anders dan concluderen dat het voor haar persoonlijk de juiste keuze is die kans te grijpen.

Geliefd alom

Het is ongekend hoe geliefd Ina Adema zich in die vier jaar tijd in Lelystad heeft gemaakt. Dat is niet het resultaat van een rollenspel. Ina Adema is en was een droomburgemeester. Empathisch, betrokken, duidelijk, altijd met respect naar de ander. Iemand die daadwerkelijk stond voor Lelystad en haar inwoners en daarbij niemand wilde overslaan. Recht door zee, maar met een groot hart. Groot gevoel voor humor, prima relativeringsvermogen, maar serieus in wat ze wilde en waar ze voor stond: altijd overal het beste voor Lelystad uithalen.

Het is preken voor eigen parochie wat ik doe, want uit al die lovende reacties op social media blijkt dat Lelystedelingen hetzelfde gevoel hebben. Waar bij menig ander termen als ‘plucheklever’, ‘baantjesjager’ of meer van dat soort populisme voorbij zouden komen: hier moet je er naar zoeken in de honderden reacties, als naar een speld in een hooiberg.

Groot respect

Het alom heersende grote respect voor haar blijkt ook uit het feit dat de Lelystadse politiek drie maanden achter de rug heeft, waarbij er in de raadszaal en op social media onverkwikkelijke en onsmakelijke ruzies zijn uitgevochten en verwijten zijn gewisseld, maar dat onze burgemeester daar ver boven stond. Ze leidde het debat, soms wat geïrriteerd over de toon van sommigen, sprak de politiek daar ook op aan en men luisterde. Niemand besloot vervolgens de burgemeester eens te gaan aanpakken, integendeel: als Ina spreekt, hou je je mond en luister je. En terecht.

Nu eerst vakantie

Ina heeft in korte tijd een onuitwisbare indruk achtergelaten in Lelystad en gelukkig is ze nog niet weg. Ik ga er vanuit dat ze ook de komende maanden nog van zich doen zal spreken, al hoop ik ook dat we de komende maand (na dinsdag) niets van haar horen en ze even wat rust krijgt. Dat verdient ze, want naast alle beslommeringen in Lelystad waar ze het afgelopen jaar mee te maken kreeg, heeft ze ook persoonlijk geen makkelijk jaar achter de rug. Maar daar heeft niemand ooit iets van gemerkt, want als het nodig was, stond en was ze er als burgemeester.

Lichtpuntje

Nou ja, laten we het positief bekijken. De zoektocht naar een nieuwe burgemeester is een eenvoudige: in de profielschets hoeft alleen maar te staan ‘Gezocht: een Ina Adema (m/v)’. Daarnaast, en dan wordt het weer even wat serieuzer, zullen we vanaf 2 oktober een waarnemend burgemeester krijgen. Daar mag Den Haag wel een bestuurlijk zwaargewicht voor uit de kast trekken. Een streng doch rechtvaardig type, die het nieuwe college aan de hand kan nemen en door het komende jaar kan loodsen. Misschien is Johan Remkes beschikbaar.

Zullen we meegaan?

Er is ook nog een andere oplossing. Ik heb het nog even geopperd, zaterdagochtend, bij de nieuwbakken Commissaris van de Koning in Brabant: “Kunnen we niet gewoon met je mee? Dat we heel Lelystad oppakken en naar Brabant gaan?” Maar dat schijnt niet te kunnen. Dan is dit wat het is.