Drie nieuwe wethouders in Lelystad staan te popelen van ambitie

Lelystad - In het Stadhuis zijn zaterdagochtend drie nieuwe wethouders geïnstalleerd. Jack Schoone (Leefbaar Lelystad), Luc Baaten (InwonersPartij) en Madelon van Noort (Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen) zijn door burgemeester Ina Adema geïnstalleerd. Voor de vorig weekend plotseling overleden wethouder John van den Heuvel (SP) wordt later nog een opvolger gezocht.

Surrealistische apotheose

Het is de apotheose van drie rare maanden, vol met politieke ruzies, strijdjes en onsmakelijk gekissebis. Maar het is nog veel meer een bijna surrealistische apotheose van een onwerkelijke week: eerst raakt Lelystad een wethouder kwijt, een geliefde stille kracht die op de achtergrond een groot verbindend vermogen had. Vervolgens worden er drie nieuwe wethouders bekend gemaakt die in een nieuw college van b+w gaan zitten en als klap op de vuurpijl wordt vrijdagavond bekend dat burgemeester Ina Adema de stad gaat verlaten. Tot groot verdriet van velen.

Nieuwkomer in de politiek

Dat neemt niet weg dat de drie nieuwbakken wethouders wel vol ambitie zijn en hun ambt naar eer en geweten willen vervullen. Madelon van Noort is daarbij de grote onbekende in de Lelystadse politiek. Pas een paar maanden geleden maakte de Lelystadse gemeenteraad kennis met haar, toen zij namens andere ouders het woord voerde over de in haar voortbestaan bedreigde basisschool De Fontein. Weer een paar weken later voerde zij, als nieuwbakken fractie-assistent van Mooi Lelystad, op overigens indrukwekkende wijze, het woord in het debat over de invoering van een ‘Ja,ja’-sticker. En nu is ze wethouder.

‘Het is zoals de burgemeester net zei: wethouder is een eervolle baan, waarmee je de stad kunt dienen,’ zegt Van Noort vlak na haar installatie. Het is voor haar wel een nieuwe wereld. ‘Als student heb ik me wel verdiept in en kennis gemaakt met de politiek, maar dit is nieuw voor mij.’ Dat ze daarbij onder andere de zware portefeuille ‘Jeugdzorg’ heeft, is geen toeval. ‘Dat is echt de portefeuille die ik heel graag wilde. Ik sta zelf middenin het leven wat dat betreft, als moeder van vier jonge kinderen. Ik zie dingen om me heen gebeuren. Ik hoop echt dat ik hierin het verschil kan maken. Dat is de intrinsieke motivatie die ik heb.’

Droom in vervulling

Voor Jack Schoone is het een droom die uitkomt, dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Schoone zit als sinds 2010 in de Lelystadse gemeenteraad, eerst voor Bindend Lokaal en sinds 2012 voor Leefbaar Lelystad. Daar heeft hij als fractievoorzitter de partij geleid naar een positie als de op één na grootste partij in Lelystad, en toch viel Leefbaar steeds buiten de boot bij college-onderhandelingen. Dat was een hard gelag.

‘Ik citeer wel eens Martin Luther King, ‘I have a dream’, maar dit voelt voor mij echt zo.’ Ook Schoone wil het verschil gaan maken. ‘Op het gebied van helderheid en transparantie. En op het gebied van communicatie.’ Voor wat betreft dat laatste heeft hij wat te bewijzen, dat geeft hij toe, want juist Schoone en zijn fractie lagen wel eens onder vuur de laatste tijd vanwege uitlatingen op social media. ‘Maar we hebben goede afspraken gemaakt,’ zegt hij, en ook voor hem en zijn partij is de blik nu op de toekomst gericht.

Kers op de taart

En dan Luc Baaten. Ook hij heeft een lange ervaring in de Lelystadse politiek. Sinds 2002 als fractie-assistent voor de InwonersPartij Lelystad, later als raadslid en sinds 2010 als fractievoorzitter voor die partij. En daarbij hebben er, zoals burgemeester Adema in haar toespraak zei, wel eens wat ‘wisselingen van de wacht plaatsgevonden binnen de fractie, maar jij bent van constante waarde.’

Baaten geeft eerlijk toe dat hij nooit de ambitie heeft gehad wethouder te worden. ‘In maart hebben we ons teruggetrokken uit de toenmalige coalitie. Onze wethouder, Ed Rentenaar, moest daarop ook weg, terwijl hij nog ziek thuis zat. We hebben Ed daarna twee keer gevraagd en gezegd ‘Er liggen nu weer kansen’, maar Ed heeft gezegd dat hij voor een nieuwe weg wilde kiezen, een andere route.’ Volgens Baaten was het daarna van belang dat er niet een lange zoektocht werd gestart naar een wethouderskandidaat van buiten de politiek, maar moest het juist iemand zijn die de Lelystadse politiek goed kent. ‘En dan is het een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. Het is voor mij wel de kers op de taart. Maar het was nooit mijn ambitie.’

Nieuwe raadsleden

Lelystad heeft ook twee nieuwe gemeenteraadsleden, omdat Jack Schoone en Luc Baaten doorschuiven naar de wethouderszetel. Jos Erbé is het nieuwe raadslid voor Leefbaar Lelystad. Zij loopt al lang in de Lelystadse politiek rond, zowel voor als achter de schermen. Voor de InwonersPartij betekent het de terugkeer van Simon van Erk in de Lelystade politiek. Hij zat jarenlang voor de VVD in de gemeenteraad en stapte in 2017 over naar de InwonersPartij.

Voor Leefbaar Lelystad wordt Marianne van de Watering de nieuwe fractievoorzitter. Voor de InwonersPartij is dat Fred Wilcke.