Ina Adema voorgedragen als commissaris van de koning in Noord-Brabant

Lelystad - Ina Adema is door Provinciale Staten van Noord-Brabant voorgedragen als commissaris van de Koning in die provincie. Na goedkeuring op de voordracht en beëdiging door de Koning start de huidige burgemeester van Lelystad op 2 oktober 2020 in deze functie.

Boven de partijen staan en verbinden

Suzanne Otters-Bruijnen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, licht de keuze voor Adema toe: 'Ina Adema is een ervaren bestuurder die zich bewust is van de rol en positie van een commissaris van de Koning. Door haar persoonlijkheid is zij benaderbaar voor alle Brabanders en kan zij boven de partijen staan en verbinden. In de gesprekken die de commissie met haar gevoerd heeft, zagen wij een authentieke bestuurder en leider met een luisterend oor. Ze beschikt over een groot netwerk en de benodigde energie voor deze veeleisende functie. We kijken enorm uit naar een samenwerking met haar.'

Ina Adema volgt de huidige commissaris Wim van de Donk op. Deze heeft een benoeming tot Rector Magnificus, tevens voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University aanvaard.

Unieke kans

Het college van Lelystad feliciteert burgemeester Ina Adema met haar voordracht tot benoeming als commissaris van de koning in de provincie Noord-Brabant. 'We vinden het spijtig dat ze vroegtijdig vertrekt, maar snappen dat zij deze unieke kans aangrijpt om een volgende stap te maken,' aldus Janneke Sparreboom, wethouder en 1e locoburgemeester.

Ina Adema is sinds september 2016 burgemeester van Lelystad. Daarvoor was zij 7,5 jaar burgemeester van Veghel en van 2001 tot 2009 wethouder in Deventer. In de profielschets die de vertrouwenscommissie destijds voor Lelystad had opgesteld kwam naar voren dat de nieuwe burgemeester iemand met lef moest zijn. Een handen uit de mouwen type, daadkrachtig, verbindend, met een frisse blik en een stevig netwerk.

Meer dan waargemaakt

‘Dat heeft zij de afgelopen jaren meer dan waargemaakt,’ aldus Janneke Sparreboom. ‘We hebben haar bezig gezien op de barricaden bij het overeind houden van een ziekenhuis in onze stad. Ook heeft zij zich in het bijzonder ingezet voor de ontwikkeling en openstelling van Lelystad Airport. Een proces dat volgend jaar november wordt afgerond. We hebben in de bestuursperiode onder Ina Adema echte stappen voorwaarts gemaakt: de stad is gegroeid naar bijna 80.000 inwoners. Woningbouw, bedrijfsvestigingen en werkgelegenheid zijn aangetrokken. Met overheden, regionale en lokale partners is de samenwerking van de grond gekomen, wat dit jaar uitmondt in een uitvoeringsprogramma Lelystad Next Level. Binnen de portefeuille openbare orde en veiligheid onderscheidt zij zich met een daadkrachtige aanpak op het dossier ondermijning.’

Leidende en verbindende rol

‘In het college en de gemeenteraad heeft zij altijd een leidende en verbindende rol gehad. In haar communicatie is zij duidelijk en helder. Dat is ook haar kracht geweest bij het opbouwen van een goede relatie met onze inwoners. Zij toonde in haar contacten altijd betrokkenheid bij het wel en wee van mensen. We gaan haar missen,’ aldus Janneke Sparreboom.

Aantal ontwikkelingen samenvallen

De voordracht tot benoeming van Ina Adema als commissaris komt op een moment waarop een aantal ontwikkelingen samenvallen: de vorming van een nieuw college, het overlijden van wethouder John van den Heuvel. Op een dag ook dat gedecoreerden de lintjes uitgereikt kregen. ‘Het is een dag, een week vol emoties, die met elkaar strijden om voorrang,’ aldus Ina Adema.

Zij gaat met pijn het hart weg, maar ziet ook uit naar de nieuwe uitdaging die in Brabant op haar wacht. ‘Lelystad is een fantastische gemeente, waar ik met veel plezier en uitdaging aan het werk ben geweest. De ervaringen die ik hier, maar ook daarvoor heb opgedaan, neem ik mee. Met de benoeming in Brabant ben ik ontzettend blij.’