Hoe krijg ik als particulier subsidie voor mijn elektrische auto?

Wanneer u als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, kunt u vanaf begin deze maand subsidie krijgen. Maar hoe kunt u als particulier de subsidie voor een elektrische auto in orde maken?

Het maakt niet uit of u een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt. De subsidie Elektrische personenauto’s particulieren (SEPP) geldt ook voor particulieren die privé een elektrische auto willen leasen.

DigiD

U kunt de subsidie Elektrische personenauto’s particulieren sinds 1 juli 2020 aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling geldt echter al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht nadat de regeling op 2 juni 2020 in de Staatscourant is gepubliceerd. De aanvraag indienen gaat met gebruik van uw DigiD.

Er is geen subsidie voor plug-in hybride auto’s. Plug-in hybride auto’s zijn auto’s die kunnen rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. Deze auto’s rijden gemiddeld zuiniger dan auto’s die alleen op fossiele brandstoffen rijden. Maar zij stoten nog steeds CO2 uit. Hiermee zijn ze op de lange termijn geen oplossing voor het klimaatprobleem.

Emissieloos

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissieloos zijn. Daarom zet de overheid de subsidie alleen in op 100 procent elektrische auto’s.

Er zijn meerdere redenen voor de subsidieregeling Elektrische personenauto’s particulieren, want elektrische auto’s stoten geen broeikasgassen uit, zijn goed voor het klimaat en de schone lucht. Met de subsidie wil het kabinet elektrisch autorijden voor meer mensen aantrekkelijk maken.

Ook komen er meer nieuwe elektrische auto’s op de markt, waardoor de markt voor nieuwe en gebruikte auto’s uiteindelijk alleen maar groter wordt. Dit maakt de overstap naar een elektrische auto kleiner.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl