Kinderen van De Vuurtoren onthullen zelfgemaakt coronakunstwerk

Lelystad - Een groot kunstwerk gemaakt door honderden kinderen, over de tijd dat ze thuiszaten en niet naar school konden. Basisschoolkinderen uit Lelystad maakten de afgelopen weken samen met echte kunstenaars een coronakunstwerk genaamd 'Open Up'. Kinderen van De Vuurtoren onthulden het kunstwerk woensdag.

Bijzondere verhalen

Samen met de kunstenaars maakten de kinderen een kunstwerk van 9 meter lang. Elk kind mocht een voorwerp meenemen voor het kunstwerk dat hem of haar persoonlijk doet denken aan de coronatijd. Iemand nam een klok mee, omdat het thuiszitten zo lang duurde. Een ander kind kwam aanzetten met handboeien, omdat ze het gevoel had thuis vast te zitten. Een jongen kon er vanwege de herdenkingsdienst van zijn aan corona overleden opa niet bij zijn. Toch kwam er een zelfgemaakt schilderij met gedicht van hem op het kunstwerk.

Bekijk hieronder de film waarin de kinderen het kunstwerk maken.

[De tekst gaat verder na de film]

Kinderen onthullen het kunstwerk

Op woensdag 1 juli onthulden groep 5 van basisschool De Vuurtoren het kunstwerk aan wethouder Nelly den Os en beleidsadviseur Erik Pul. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dit in besloten kring. De kinderen zongen het lied ‘Corona krijgt kleur’ en zagen voor het eerst de panelen van de andere scholen. Het kleurrijke kunstwerk wordt geëxposeerd in De Kubus in Lelystad en is vanaf september vrij te bezichtigen.

Verwerken via kunst

De kinderen zijn blij dat ze weer naar school mogen. De afgelopen tijd waren veel dingen ineens anders. Het is belangrijk om op school aandacht te besteden aan het verwerken van de periode dat de kinderen thuis zaten. Kunst maken biedt een andere manier van verwerking en verbinding dan praten. Door op een creatieve manier bezig te zijn, onderzoeken en ervaren de kinderen de afgelopen periode met andere gevoelens en waarnemingen. Het coronakunstwerk maakt van een verwarrende periode iets wat verbindt, tussen de kinderen en de scholen.

Zes scholen deden mee

Kinderen van zes Lelystadse basisscholen (Laetare, Meander, De Vuurtoren, De Sluis, De Grundel en De Albatros) deden mee aan het project. Het concept is ontwikkeld door kunstenaar André Broens en theatermaker/muzikant Luc van Loo en wordt samen met meerdere kunstenaars uitgevoerd op de scholen. Het project is een initiatief van De Kubus in Lelystad in samenwerking met FleCk.