Column Kees Bakker | Beschamend

Dronten wil de komende jaren de huisvesting voor arbeidsmigranten de ruimte geven, simpelweg omdat de economie in Dronten arbeidsmigranten nodig heeft. En dat betekent dat er fatsoenlijke huisvesting moet komen.

Nu is die huisvesting de laatste tijd volop in het nieuws. In veel van de huisvesting voor arbeidsmigranten zijn de richtlijnen van het RIVM op geen enkele manier te hanteren. Als je met z’n tweeën op een klein kamertje moet slapen, kun je geen anderhalve meter afstand bewaren. Als je met z’n achten of misschien nog wel meer gebruik moet maken van dezelfde keuken, wasgelegenheid, douche of wasmachine, ook niet. Misschien dat de anderhalve meter-regel die nu geldt wat dat betreft een fatsoensnorm moet worden. Je gunt ieder mens toch in ieder geval een eigen slaapkamertje, zelfs al is dat maar voor drie maanden werk. 

Het past ook zo niet bij Dronten, de beelden die bijvoorbeeld RTL onlangs maakte in de huisvesting voor arbeidsmigranten bij de campus, in de voormalige studentenwoningen. 

In een prachtige en sociale gemeente als Dronten, moet de huisvesting voor arbeidsmigranten fatsoenlijk en ook sociaal zijn.

Niet van deze tijd

Het is in eerste instantie een taak voor de werkgevers van arbeidsmigranten daarvoor te zorgen. Het is ook een taak van de overheid ervoor te zorgen dat constructies waarbij uitzendbureaus arbeidsmigranten werk en huisvesting bezorgen, maar je als je geen werk meer hebt je ook gelijk je woning kwijt bent, aan te pakken. Dat is toch niet van deze tijd? Stel het eens voor uzelf voor: je werkt ergens, je raakt je baan kwijt en je moet daardoor ook onmiddellijk je woning verlaten? Dat er arbeidsmigranten gedumpt worden in de omgeving van Swifterbant, mensen die niet eens hier in de buurt werkten, en ze een zwervend bestaan lijden omdat ze door de coronacrisis nergens heen kunnen? Dat lijkt eerder op een verhaal uit een grimmige film uit de jaren zeventig dan op iets wat vandaag de dag voorkomt in Nederland.

Geen wegwerpartikelen

Iedereen die daar mee te maken heeft, die daar ook maar een klein beetje verantwoordelijk voor is, moet zich kapot schamen en zou strafrechtelijk aangepakt moeten worden. Het is zoals Suzanne Stoop (PvdA) donderdag in de raadsvergadering zei: ‘We hebben het hier over mensen, niet over wegwerpartikelen'.