Veteraan Paul van Tintelen: 'Op missie gaan blijft spannend'

Biddinghuizen - Veteraan Paul van Tintelen uit Biddinghuizen ontmoette zaterdag zijn oude kameraden weer. Dat gebeurde tijdens de Nederlandse Veteranendag op het Malieveld in Den Haag.

Ruim drieduizend veteranen in Flevoland

Nederland telt zo’n 100.000 veteranen - jong en oud, man en vrouw - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 3.152 woonachtig in Flevoland. Ook tijdens de huidige coronacrisis. Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Volgens Paul van Tintelen een van de mooiste dagen om als veteraan naar toe te gaan en verhalen uit zijn tijd bij defensie op te halen.

Drie uitzendingen

Paul ging op 21-jarige leeftijd als voertuigtechnicus bij defensie en heeft drie uitzendingen gedraaid, naar Irak, Joegoslavië en Afghanistan. ‘Op missie gaan was toch elke keer weer spannend. Je weet niet waar je terechtkomt en er is altijd dreiging aanwezig.’ Het is zijn tijd in Afghanistan die hem het meest is bijgebleven. Pas vier weken van tevoren hoorde hij dat erheen zou gaan in de functie van plaatsvervangend commandant van het herstelpeloton. ‘Ik weet ons vertrek nog goed. Familieleden van onze jongens en meiden kwamen naar de commandant en mij toe me de vraag of je hun kind weer veilig terugbrengt. Dat zijn moeilijke momenten, want je kan niets beloven. Wij moesten ervoor zorgen dat iedereen aan het eind weer veilig terugkomt thuis, maar sturen ze ook onveilige gebieden in. Je draagt een zware verantwoordelijkheid.’

MH17-ramp

Hierna is Paul onder meer bij het Materieellogistiek Commando terechtgekomen. Hier kreeg hij met totaal andere zaken te maken. Een daarvan was de MH17-ramp. Samen met zijn team was hij vanaf drie uur na het neerstorten van het vliegtuig volledig betrokken bij het daaropvolgende proces.

‘Ik kan niet veel vertellen, maar iets waar ik wel trots op ben is dat ik binnen een korte tijd acht militaire Scania’s heb omgetoverd in blauwe civiele Scania’s.’ Het helpen bij dit proces was een zware, maar ook waardige taak, vertelt Paul.

‘Verschrikkelijk mooie tijd’

‘De reactiesnelheid die wij hebben als militairen heeft zeker geholpen bij het proces. Hierdoor is het gelukt de omgekomen Nederlanders op een waardige manier terug te brengen.’ In 2018 is Paul met functioneel leeftijdsontslag gegaan. Hij kijkt terug op ‘een verschrikkelijk mooie tijd, die hij voor geen goud had willen missen’.