Opnieuw zeearend grootgebracht in Lepelaarplassen

Almere - Nationaal Park Nieuw Land is een echte kraamkamer voor zeearenden. Niet alleen in de Oostvaardersplassen vond dit voorjaar een succesvolle broedpoging plaats, ook in de naastgelegen Lepelaarplassen bracht een zeearendpaar een jong groot. Dit maakte Het Flevo-landschap dinsdag bekend.

Het nog naamloze dier, dat ringnummer WN19 draagt, is een vrouwtje. Het is het tweede broedsucces voor de grootste roofvogel van Nederland in de Lepelaarplassen. Vorig jaar kroop de inmiddels landelijk bekende zeearend Jannie als eerste uit het ei.

'Dat zeearenden, toproofdieren uit de voedselketen, het zo goed naar hun zin hebben in de Lepelaarplassen is een signaal dat het gebied ecologisch gezond is', meldt Het Flevo-landschap trots.

Bewust stilgehouden

Omdat zeearenden tijdens het broeden erg verstoringsgevoelig zijn, heeft Het Flevo-landschap de broedpoging dit voorjaar bewust stilgehouden. 'Alle onderhoudswerkzaamheden in de Leplaarplassen zijn in deze periode geannuleerd of verschoven. In het voor publiek niet toegankelijke gedeelte van de Lepelaarplassen is cameratoezicht toegepast. We zijn blij dat we de vogels in die periode optimale rust hebben kunnen garanderen. Inmiddels is het jong uitgevlogen en wordt het regelmatig gezien door bezoekers aan de vogelkijkhut De Lepelaar'.

Geringd in mei

Zeearend WN19 werd medio mei geringd, zodat onderzoekers de vogel in de toekomst kunnen herkennen. 'We verwachten dat het dier de komende tijd - net als Jannie vorig jaar - goed te zien zal zijn vanuit De Lepelaar-hut aan de centrale plas. De oudervogels jagen bij de centrale plas op karpers en watervogels en voeren de jonge vogels regelmatig in de omliggende bomen of op de eilandjes voor de hut'.

Met een verrekijker zijn de imposante roofvogels goed te zien.