Havenmeester waarschuwt voor de gevaren van het zwemmen in de haven van Dronten

Dronten - Met de hoge temperaturen van de laatste weken is het voor de jeugd verlokkelijk om een frisse duik te nemen in de haven van Dronten. Geert Eggen, de havenmeester van Watersportvereniging Dronten, ziet het met lede ogen aan. 'De kinderen kunnen ziek worden, of erger, overvaren worden'.

Eggen wijst de ouders van de zwemmende jeugd in de haven op de gevaarlijke situatie: 'In de haven liggen ongeveer 95 boten van leden. Daarnaast komt er in de zomermaanden een groot aantal passanten overnachten, water en diesel tanken en bilge- en vuilwater afzuigen. Samengevat: veel vaarbeweging in een relatief kleine haven'.

'Levensgevaarlijke situaties'

Een haven bovendien die niet als zwemwater bedoeld is, benadrukt de havenmeester. 'Hierdoor ontstaan er levensgevaarlijke situaties van zwemmende jeugd tussen varende boten. Boten kunnen niet snel uitwijken en passanten zijn onbekend in de haven en schrikken van de zwemmers. De zwemmers kun je ook slecht zien want alleen het hoofd is zichtbaar'.

Geen reactie

Deze gevaarlijke situatie is al diverse keren gemeld bij de politie en de gemeente Dronten. Eggen: 'De politie surveilleert wel maar doet verder niets. De gemeente geeft na de 28 gestelde dagen ook geen reactie'.

Door het bestuur van Watersportvereniging Dronten is een brief naar burgemeester Gebben gestuurd, waarin wordt gewezen op de gevaarlijke situatie. 'Maar helaas tot op dit moment geen reactie'.

Van controle en toezicht is volgens Eggen geen sprake. 'Ook ontbreken reddingsboeien en/of reddingslijnen. Het water is 4 tot 15 meter diep. Bij de steiger van gemeente ter hoogte van de boten zit één noodtrap. Kortom: een levensgevaarlijke situatie'.

Hygiëne

Zwemmen in de haven is niet bevorderlijk voor de gezondheid, vult de havenmeester aan. 'In de haven komen twee overstortriolen uit die bij een stortbui rioolwater en ontlasting in de haven lozen. Ook regen- en straatkolken, hondenpoep en verder alle straatvuil dat in de kolken zit wordt in de haven geloosd. De schepen in de haven maken, ter voorkoming van aangroei, gebruik van (giftige) antifouling. Ook dit komt terecht in het water'.

In de meeste gemeentehavens is het verboden te zwemmen, stelt Eggen. 'De gemeente Dronten en de politie laten deze situatie - ondanks herhaaldelijke verzoeken hier iets aan te doen - gewoon toe'.

De oplossing om een eind te maken aan deze gevaarlijke situatie is volgens de havenmeester simpel: 'Creëer zwemwater voor de jeugd in de havenkom achter het politiebureau. Het zwemwater kan van het vaarwater worden afgescheiden door een ballenlijn'.