Column Hans Engelvaart | Wilde bloemen

Dronten - Tijdens een recente fietstocht door het fraaie Dronten zag ik twee medewerkers van de gemeente in een bloemenstrook aan De Noord. Ze waren bezig met stoepkrijt de namen van de bloemen op de weg te schrijven.

Terwijl ze zo bezig waren met hun vorm van natuureducatie passeerden er mensen die vroegen wanneer nu eindelijk dat onkruid eens gemaaid zou worden. Ik vond het grappig. Waar de één een fraaie bloem ziet, ziet een ander onkruid.

Je moet wat over hebben voor de natuur

De provincie maait bepaalde bermen niet om zo wat biodiversiteit te creeëren. In onze polder zijn we over het algemeen strakke homogene velden gewend, al komt daar de laatste tijd wel verandering in. Mede door het minder gebruiken van bestrijdingsmiddelen en de inzet van meer natuurlijke vijanden zien we meer en meer iets van de kracht en schoonheid van moeder natuur. Hoe nobel ook, dit levert ook meer insecten op en dat zorgt wel eens voor overlast, getuige de klachten uit Dronten Zuid over bijenpoep van de nabijgelegen bijenkasten. Je moet wat over hebben voor de natuur.

Veertig soorten onkruid bij naam kennen

Terug naar die wilde bloemen/dat onkruid in de bloemenstrook aan De Noord. Daar ontdekte ik dat mijn periode aan de Landbouwschool niet voor niets is geweest. In die tijd moest je veertig soorten onkruid bij naam kennen en in een herbarium doen. Degenen van u die dat ook wel eens gedaan hebben herinneren zich ongetwijfeld dat het soms heel wat moeite kostte om de planten onder dikke boeken gedroogd te krijgen. 

Zelf had ik mijn herbarium snel klaar. Ik liep altijd dicht achter de docent door het veld en als die een onkruid benoemde plukte ik het snel en schreef de naam in mijn agenda. Thuis hoefde ik alleen nog maar de plant te drogen.

De onkruiden van toen zijn de wilde bloemen van nu

Ondanks die ‘voorgeschiedenis’ kon ik de medewerkers van de gemeente van dienst zijn, want de onkruiden van toen zijn de wilde bloemen van nu, met dit verschil dat de schoffel er nu niet in gaat of de maaimachine er overheen.