Zeldzame lachstern broedt op Marker Wadden (filmpje)

Lelystad - De zeldzame lachstern broedt op de Marker Wadden. De vogel, die als 'verdwenen' op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels staat, heeft inmiddels een kuiken. En dat is voor het eerst sinds 1958.

Het broedgeval werd ontdekt door vogelonderzoeker Jan van der Winden. 'Dit is geweldig nieuws en een enorme opsteker voor Marker Wadden. Het geeft aan dat de natuureilanden in het Markermeer ook voor deze zeldzame en kwetsbare vogel een geschikt leefgebied is', aldus Tim Kreetz, boswachter van Natuurmonumenten op het eiland.

Er zijn in Noord-Europa nauwelijks geschikte leefgebieden waar de lachstern zowel kan broeden als foerageren. De lachstern op Marker Wadden broedt op één van de voor bezoek ontoegankelijke eilanden. Het gebied is alleen toegankelijk voor de boswachter en een select aantal natuuronderzoekers. Het broedgeval en kuiken is tijdens onderzoek ontdekt.

De lachstern leeft vooral van grote insecten, zoals sprinkhanen en libellen. Daarnaast staan kikkers en soms jonge vogels op het menu. Hij vangt insecten in de lucht of pikt ze van het wateroppervlak of van de grond. Dit in tegenstelling tot de meeste sterns die het water in duiken op zoek naar vis om te eten.