'Dit kunstwerk is echt een vader-dochter project'

Dronten - Iris Hagel (24) vindt het belangrijk de rol van haar vader John Hagel te noemen bij de totstandkoming van het schetsontwerp voor het kunstwerk voor het gemeentehuis in Dronten. ‘Zonder zijn technisch inzicht had ik dit niet gekund. Zijn rol is groot geweest’

Voorwaarde voor jonge kunstenaars die een schetsontwerp maakten was dat een oudere kunstenaar ze zou begeleiden. Iris Hagel kon maar één iemand bedenken: haar vader. De directeur van kunstencentrum XL De Ateliers is architect en kon zijn dochter adviseren over de constructie. ‘Ik heb het ruimtelijk ontwerp gedaan, maar het technische brein achter dit project is mijn vader'.

De rolverdeling was helder. ‘Mijn vader zei: ‘‘Dit is jouw idee, ik ben alleen maar je begeleider"'.

Kritische blik

Iris Hagel zegt dat ze de kritische blik van haar vader ‘echt nodig’ had. ‘Het heeft wel eens gebotst, maar dat kwam het project alleen maar ten goede. Zonder de inbreng van mijn vader was het me niet gelukt'.

Het kunstwerk van Iris Hagel kwam als beste naar voren uit de aanbesteding, waaraan 52 kunstenaars en ontwerpers meededen. In het kunstwerk staat de verbinding tussen verleden en toekomst centraal. Iris Hagel maakt daarbij gebruik van de ideeën en symbolen die vorig jaar door inwoners zijn aangedragen.

Onthulling bij heropening gemeentehuis

Het dertien meter hoge kunstwerk, dat centraal in de publiekshal komt, wordt gemaakt van gerecyclede PETG platen. Realisatie is voorzien in de tweede helft van dit jaar. Bij de heropening van het gemeentehuis wordt het onthuld.