Kanonnen Bataviawerf krijgen nieuwe bestemming

Lelystad - Twee kanonnen van de werf van Batavialand in Lelystad zijn de afgelopen tijd opgeknapt voor een nieuwe bestemming. Dinsdag 23 juni verhuizen ze naar het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug, om de militaire historie van het dorp meer zichtbaar te maken.

Hiermee brengt Hoofdkwartier 1672 Nieuwerbrug alvast in stelling voor het jubileumjaar 2022.

Twee schansen

Tijdens het Rampjaar 1672 lagen er twee schansen in Nieuwerbrug, om te zorgen dat het leger van de Franse koning Lodewijk XIV de Oude Hollandse Waterlinie niet konden oversteken via de dijken langs de Oude Rijn. Achter de waterlinie, waar nu Fort Wierickerschans ligt, begon het hoofdkwartier en legerkamp van prins Willem III van Oranje.

Hoe deze schansen er uit zagen, is sinds kort al te zien via de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672. Omdat deze nu niet meer te herkennen zijn, worden de twee kanonnen uit Lelystad geplaatst. Iedereen die voortaan door Nieuwerbrug rijd, of vaart zal dan het militaire verleden van het dorp ervaren.

Langs de Oude Rijn komt het kanon in de tuin van de Brugkerk, naast de bekende tolbrug. Voor de ander is aan de Dubbele Wiericke speciaal een ‘parkeerplaats’ aangelegd naast de Wierickebrug.

Re-enactmentfestival

Hoofdkwartier 1672 organiseert meer projecten om het hoofdkwartier en legerkamp in Bodegraven en Nieuwerbrug weer onder de aandacht te brengen. Zo verwachten we in het jubileumjaar 2022 onder andere een re-enactmentfestival, theater, een tentoonstelling en een boek.

www.hoofdkwartier1672.nl