Tanis Food Tec overgenomen door Orangeworks

Lelystad - Het Lelystadse bedrijf Tanis Food Tec is overgenomen door branchegenoot Orangeworks uit het Brabantse Oss. Tanis Food Tec is gespecialiseerd in complete productielijnen voor het industrieel produceren van zoetwaren.

Orangeworks: gestart vanuit techniek

Orangeworks werd in 1970 door grondlegger Cyriel Kint opgericht als Staalwerk in het Brabantse plaatsje Mill. Het staalproductiebedrijf werd al snel vaste onderhoudspartner van grote producenten van snacks en voedingsmiddelen in de regio. In 1985 opende Staalwerk een tweede locatie in Veghel. Na jaren van solide groei veranderde in 2016 de naam van Staalwerk in Orangeworks en in 2019 werd het gloednieuwe pand in Oss in gebruik genomen. In de loop der jaren evolueerde het bedrijf vanuit engineering en techniek richting voedingsmiddelentechnologie. Die strategie zorgde ervoor dat Orangeworks inmiddels (global) brands als Mars Wrigley, Kellogg’s, Pepsico, Heineken en Nestlé tot haar klantenkring mag rekenen.

Tanis Food Tec: gestart vanuit technologie

Tanis Food Tec (TFT) werd in 1991 gestart door Peter Tanis na een langdurige carrière in de mondiale voedingsmiddelenindustrie. Tanis, wiens vader al een machinefabriek voor suikerwerkmachines bezat, bouwde zijn bedrijf op zijn technologische expertise op het gebied van recepten en processen. TFT, gevestigd in Lelystad, beschikt over uitgebreide R&D faciliteiten in de vorm van een testlaboratorium voor productontwikkeling. Vanuit die technologische achtergrond heeft TFT een wereldwijde positie opgebouwd als engineer en leverancier van hoogwaardige proceslijnen voor met name bakkerij- en zoetwarenproducten, waarbij het accent ligt op productinnovatie en maatwerk.

Het Lelystadse bedrijf werd tijdens het Flevopenningengala in 2018 uitgeroepen tot Toponderneming van Flevoland.

Eerst de klik, dan de kruisbestuiving

De gesprekken tussen Orangeworks en TFT over samenwerking dateren van eind 2019. Toen voor beide partijen bleek dat er sprake was van een echte ‘cultuurklik’, ging het snel. 'Onze DNA’s komen bij elkaar', zegt managing director Koen Verstegen van Orangeworks. Eigenaar Jan de Wringer bevestigt dit. 'Dan kun je ook gaan kijken naar de kruisbestuiving. En die is er. We maken samen met TFT een grote schaalsprong op het gebied van technologie en techniek. Vanuit hoogwaardige, voedseltechnologische kennis ontwikkelen en bouwen we machines en productie equipment waarmee onze klanten kunnen innoveren in hun markt of niche'.

Klanten willen graag één partner

Peter Tanis, eigenaar van TFT, ziet nóg meer voordelen in de komende samenwerking met Orangeworks. 'Proceskennis, creativiteit en productie efficiency komen nu bij elkaar. En dat is van veel toegevoegde waarde voor onze klanten. De markt wordt complexer. Er zijn grote veranderingen op het gebied van hygiëne, nieuwe food trends vragen om nieuwe recepten en nieuwe producten. Klanten kiezen dan bij voor voorkeur voor één partner die verstand heeft van internationaal projectmanagement, flexibele oplossingen biedt en die de verantwoordelijkheid voor het hele project op zich neemt. De combinatie van de engineering- en productiekwaliteit van Orangeworks en de proceskennis van TFT, geeft ons een aanmerkelijke voorsprong in de markt'.