Stichting de Kubus in Coronatijd

Als nieuwe directeur-bestuurder van Stichting de Kubus werd ik meteen na anderhalve maand geconfronteerd met de sluiting van het gebouw De Kubus en poppodium Corneel als gevolg van het coronavirus. De eerste honderd dagen had ik mij toch heel anders voorgesteld.

De lessen aan 1.500 cursisten dans, muziek, beeldende kunst, theater en musical hebben we na de eerste week gelukkig zo veel mogelijk digitaal kunnen voortzetten. Dat was een flinke operatie voor de 40 docenten verbonden aan de Kubus.

Hoe je het wendt of keert, een crisis als deze dwingt je tot creativiteit en (cultureel) ondernemerschap. Zo zijn we ook bij poppodium Corneel digitaal gegaan. Op 22 mei hebben we het Corneel streaming fest. gehouden. Drie uur lang optredens van lokale en provinciale bandjes via een livestream via Facebook. We hebben die avond maar liefst 3.200 digitale bezoekers getrokken uit Lelystad en de provincie en daar zijn we heel erg trots op. De komende maanden zullen we meer van dit soort activiteiten ondernemen om er toch te zijn voor Flevoland en de stad.

We zoeken als maatschappelijke organisatie de verbinding met de stad en hebben de afgelopen weken op verzoek van de gemeente als noodopvang gefungeerd voor kinderen van ouders in cruciale beroepen. Omdat we merkten dat de basisscholen omhoog zaten met de eindmusicals van groep 8 hebben we de armen ineengeslagen samen met het Agora theater en bieden we de scholen dit jaar een gratis gebruik van ons mooie theater. Scholen kunnen daarbij tegen een vergoeding de musical streamen zodat toch de ouders en opa’s en oma’s hun (klein)kinderen kunnen zien schitteren.
  
Veilig open
Sinds 2 juni is het gebouw De Kubus weer open voor cursisten en op 20 juni a.s. staat het eerste concert van Corneel met publiek alweer gepland in de theaterzaal van De Kubus. Voor degenen die liever nog niet de deur uitgaan en het concert liever vanuit de eigen huiskamer beleven wordt het concert online gestreamd. 

Het inschrijven voor het nieuwe cursusseizoen is inmiddels ook mogelijk, meer informatie hierover vind je op de website www.dekubuslelystad.nl. Meer informatie over het concert van Corneel vind je op www.corneel.nl.  

Stichting de Kubus
Agorabaan 3
8224 JS Lelystad
info@dekubuslelystad.nl