Chartervloot Batavia Haven kan wel wat ondersteuning gebruiken

Net als op zoveel plaatsen is ook de bedrijvigheid in en rond de Batavia Haven door de Corona maatregelen zo goed als stilgevallen. Gelukkig trekt het nu weer heel voorzichtig een beetje aan. De restaurants en terrassen zijn weer open, de pleziervaart begint weer de Batavia Haven binnen te varen. Maar de zeilende beroepsvaart, onze eigen Lelystadse chartervloot, heeft het zwaar.

Deze heeft zo ongeveer de hele omzet weg zien vallen. Gelukkig zien we ook daar initiatieven die er op wijzen dat het heel langzaam maar zeker weer een beetje de betere kant op gaat. 

Schepen kunnen door (kleine) groepen worden gehuurd voor eendaagse en meerdaagse vaartochten; sommigen varen met 1 of 2 gezinnen. Natuurlijk zijn de prijzen daar op aangepast. Een ander initiatief is Captain Corona. Dat is begonnen in Enkhuizen, maar kan nu ook in Lelystad worden geboekt. Hoe het werkt lees je op www.captain-corona.nl. In Lelystad is onder andere het schip Kaat Mossel op deze manier te boeken voor gezinnen.

De riviercruise schepen gaan heel voorzichtig weer met gasten varen. Ook in de Batavia Haven verwachten wij binnenkort weer de eerste riviercruise schepen. Voor de Batavia Haven zelf is dit natuurlijk een moeilijk seizoen, maar als de tekenen niet bedriegen zullen veel plezierjachten de komende 2 maanden de Batavia Haven opzoeken. Heel jammer is natuurlijk dat de HISWA te Water heeft moeten besluiten dit jaar geen beurs te organiseren. Maar een begrijpelijke en noodzakelijke keuze.

Achter de schermen is de Havendienst druk bezig er voor te zorgen dat de Batavia Haven weer zo snel als mogelijk back in business is. Van de relatieve rust heeft diezelfde havendienst gebruik gemaakt de haven een grote onderhoudsbeurt te geven. Binnenkort wordt bijvoorbeeld de nieuwe verlichting in gebruik genomen, waarbij de kenmerkende bogen van de haven spectaculair verlicht zullen zijn. Batavia Haven maakt er dus het beste van en richt zich op de komende zomervakanties en - uiteraard - het nieuwe seizoen 2021.