Flevomanege stopt met manegelessen en pensionstalling

Dronten - De Flevomanege in Dronten stopt per 1 juli met manegelessen en pensionstalling. Een rendabele bedrijfsvoering is op de huidige locatie aan De Zuid niet meer mogelijk. Dit heeft de Stichting Flevomanege maandag in een e-mail aan haar lesklanten laten weten.

'De coronacrisis en het feit dat bedrijfsleider Veronica Neefjes heeft aangegeven per 1 juli te vertrekken heeft dit proces in versnelling gebracht. Er zijn weinig alternatieven voor handen om op een (financieel) verantwoorde manier de bedrijfsvoering voort te zetten', aldus het stichtingsbestuur.

De Flevomanege is de thuisbasis van de Flevoruiters en de Stichting Paardrijden Gehandicapten.

In onderhandeling met gemeente

Stichting Flevomanege is al sinds 2009 in onderhandeling met de gemeente Dronten om op de locatie aan De Zuid huizen te bouwen en om een nieuwe manege, die voldoet aan de moderne eisen, op een nieuwe locatie te bouwen. 'De oude manege voldoet niet meer en de belangstelling voor de wedstrijden en de pensionstalling liep terug. Vanuit het oogpunt van paardenwelzijn kunnen de stallen als te klein beschouwd worden en de afmetingen van de rijbanen zijn te klein voor de wedstrijdsporters. Het resultaat is dat wedstrijden niet meer rendabel zijn, dat de Veulenveiling Dronten in Ermelo plaatsvindt en dat de belangstelling voor pensionstalling zo is teruggelopen dat nu minder dan de helft van de stallen bezet is'.

De gemeente heeft toentertijd de Flevomanege gevraagd een ontwikkelingsplan te maken voor De Zuid en in samenwerking met een projectontwikkelaar is er in 2018 een plan gereed gekomen wat voldeed aan de eisen van de gemeente. 'De bouwvergunning voor een nieuwe moderne accommodatie is door de gemeente in 2014 verstrekt en de verhuizing leek een kwestie van tijd'.  

'Inmiddels is er nog steeds geen overeenstemming met het gemeentebestuur', stelt de stichting. 'Terwijl we verwacht hadden al verhuisd te zijn, zitten we nu nog steeds op de oude locatie. Door veroudering van de gebouwen kunnen we de laatste jaren geen paardensportevenementen aan De Zuid organiseren. Terwijl de manegelessen en de pensionstalling financieel afhankelijk zijn van de organisatie van paardensportevenementen'.

Coronacrisis

Door de coronacrisis bleven de kosten doorlopen en bleven de inkomsten achter. 'Zo heeft bijvoorbeeld de jaarlijks rijpaardenveiling in mei geen doorgang kunnen vinden'.

Het bestuur heeft na lang wikken en wegen, waarbij diverse alternatieven doorgenomen zijn, de keuze gemaakt door te gaan zonder pensionstalling, zonder manegelessen en met een minimum aan personeel. 'De paarden van de Stichting Paardrijden Gehandicapten zullen door een team van vrijwilligers worden verzorgd evenals de begeleiding van de wekelijkse lessen voor de mensen met een beperking.  Ook de lessen van de Flevoruiters zullen gewoon doorgaan op de Flevomanege. Het beheer van de Flevomanege zal deels bij vrijwilligers worden ondergebracht. De rijpaardenveiling en de veulenveiling zullen ook blijven doorgaan. Deze worden al jaren niet meer op de Flevomanege georganiseerd omdat de huidige accommodatie niet meer voldoet voor wat betreft uitstraling en veiligheid'.

Voor manegepaarden wordt nieuw onderkomen gezocht

Per 1 juli wordt voor de manegepaarden een nieuwe onderkomen gezocht. 'We beseffen dat dit een heel vreemd afscheid is en dat het stoppen van deze dienst grote impact heeft op vele kinderen. Het bestuur heeft alle opties overwogen en heeft geconcludeerd dat het niet mogelijk is om dit bedrijfsonderdeel rendabel te maken op deze sterk verouderde locatie'.