Zeearendjong Oostvaardersplassen is fel vrouwtje (filmpje)

Lelystad - De jonge zeearend in de Oostvaardersplassen, die in maart uit het ei kroop, is vrijdag geringd. Het jong heeft twee ringen gekregen en een zender, meldt Staatsbosbeheer.

Gadegeslagen door het volwassen vrouwtje, dat in een naastgelegen dode boom was gaan zitten, haalde een team met onder anderen boswachter Tjibbe Hunink van Staatsbosbeheer het jonge dier uit de boom.

'Eén jong is vrij gebruikelijk bij een eerste broedpoging van een jong paar', aldus Hunink. Het jong is in een zak naar beneden gehesen, waar het dier is gewogen en voorzien van de ringen en een zender. Hunink: 'Wat een fantastisch (en erg fel) dier! Door de metingen van het dier blijkt dat het gaat om een vrouwtje met een leeftijd tussen de 50 en 55 dagen. Het jonge dier woog 3930 gram'.

Prooiresten

Op het nest zijn prooiresten verzameld. Deze zijn meegenomen om een indruk te krijgen welke dieren worden gegeten door de zeearenden in de Oostvaardersplassen. Hunink: 'Enkele prooiresten die we konden onderscheiden waren wintertaling, grauwe gans, meerkoet en karper. Een afwisselend menu voor deze jonge zeearend'.

Zeearend volgen

De jonge zeearend heeft naast haar ringen ook een zender gekregen. 'Deze zender heeft als doel meer informatie te verkrijgen over het gedrag van de zeearenden, de vliegbewegingen en de latere zoektocht naar een eigen broedgebied', legt Hunink uit.

Het volgen van de zeearend kan binnenkort via portal.werkgoepzeearend.nl.