Crime passionnel mogelijke doodsoorzaak vrouwtje zeearend

Kraggenburg - Hoewel de doodsoorzaak niet met 100 procent zekerheid kan worden vastgesteld, lijkt het erop dat de vrouwelijke zeearend van het Vogeleiland in maart om het leven kwam als gevolg van een crime passionnel.

Dit blijkt uit de sectie die recent op zeearend is verricht door Hugh Jansma van Wageningen Environmental Research. De vrouwelijke zeearend werd op 11 maart dood aangetroffen langs het Zwarte Meer, tegenover het Vogeleiland.

'Waarschijnlijk heeft een gevecht plaatsgevonden met een andere arend waarbij de oudere dame aan het kortste eind heeft getrokken', meldt Natuurmonumenten vrijdag. 'Het jonge vrouwtje dat vrij snel na de dood van het oudere vrouwtje verscheen is nog vrijwel dagelijks te zien of horen rondom het Vogeleiland'.

Deze conclusie verbaast zeearendkenner Martijn de Jonge uit Nagele allerminst. 'Een crime passionnel was eigenlijk vrij snel al de meest voor de hand liggende doodsoorzaak. In Duitsland is territoriumstrijd de meest voorkomende bekende natuurlijke doodsoorzaak bij zeearenden'.

Saillant detail is volgens De Jonge dat het oudere mannetje en het jongere vrouwtje allebei uit de Oostvaardersplassen komen en zeer waarschijnlijk van dezelfde ouders zijn. 'Dat zou een dingetje kunnen zijn of worden'.