Verregend Black Lives Matter-protest in Lelystad

Lelystad - 'Black Lives Matter-protest op het Stadhuisplein in Lelystad. Iedereen moet aanwezig zijn!' Zo werd de demonstratie woensdag aangekondigd op social media. Niet 'iedereen' was donderdagmiddag aanwezig, maar een dertigtal demonstranten kwam wel opdagen.

Geen extreme drukte, zoals eerder in Amsterdam of in Rotterdam. Met zo'n klein aantal moet het geen probleem zijn om je op het druilerige Stadhuisplein te houden aan de 1,5 meter-maatregel. Het ging bij sommigen alleen een beetje mis bij de begroeting met een handshake, een boks en daarna een hug en een boks op de borst.

Geweldloos was het protest wel. De betogers protesteerden tegen racisme en ter nagedachtenis van de door politiegeweld omgekomen zwarte Amerikaan George Floyd. Ze droegen teksten bij zich als 'Stop racisme & etnisch profileren' en een citaat van Malcom X: 'You don't have to be a man to fight for freedom, all you have to be is an intelligent human being'.

De gestaag neervallende regen was een grote spelbreker. Behalve een wijkagent en een enkele bezoeker van het centrum hadden de betogers alleen zichzelf als gehoor. Ze scholen onder het portiek van het oude postkantoor. Een aantal betogers droop al eerder af.