Woonzorg Flevoland biedt gratis online sportlessen voor thuiszorgcliënten aan

Lelystad - Speciaal voor thuiszorgcliënten biedt Woonzorg Flevoland sinds kort gratis online sportlessen aan. De lessen zijn erop gericht thuiszorgcliënten te enthousiasmeren om in beweging te blijven, juist in het coronatijdperk.

Simpel uitvoerbare oefeningen

De lessen omvatten simpel uitvoerbare oefeningen, gericht op kracht en ontspanning, die iedereen kan uitvoeren, zowel zittend als staand. 'We beginnen de les vaak met een oefening om energie op te wekken. Dat kan zoiets simpels zijn als de handen boven het hoofd houden en ze vanuit de pols losschudden', vertelt Lobke Brouwer, yogadocent en leefstijlcoach van Gezonde Wijkaanpak, een instantie die in Lelystad acties onderneemt om bewoners (vraaggericht) te activeren, steunen en leiden naar een gezonde(re) leefstijl. Samen met leefstijlcoach Gerjan Gosselink van Topfit Fysiotherapie, zorgt zij voor de invulling van de sportlessen. 'Voor elke oefening geven we een optie op niveau. Kun je niet staan als we de heupen losdraaien? Dan doe je dat zittend vanuit je stoel. Lukt dat niet, dan vraag ik om de rug hol en bol te maken'.

Positieve reacties

De lessen zijn een groot succes en er wordt positief gereageerd. ‘Geweldig gedaan! De uitleg was goed te volgen en ook een leuk contrast in bewegingen, complimenten!’, was één van de reacties op Facebook. 'Honderden mensen hebben de online sportlessen al bekeken. Prachtig!' vertelt Ellen van der Velden, initiatiefnemer vanuit Woonzorg Flevoland. Ondanks dat de lessen in eerste instantie bedoeld zijn voor cliënten thuis, plukken ook bewoners in de locaties de vruchten van dit project. Tegelijkertijd met de online sportlessen heeft Gezonde Wijkaanpak handige posters met zityoga-oefeningen ontwikkeld en uitgedeeld op verschillende locaties van Woonzorg Flevoland. Woonzorgcentrum De Uiterton neemt deze oefeningen mee in de wekelijkse beweeglessen voor bewoners.

Initiatief speciaal voor thuiszorgcliënten

'Het idee voor de sportlessen voor thuiszorgcliënten ontstond afgelopen periode waarin er vele initiatieven werden bedacht voor met name de woonzorglocaties. Maar ook voor mensen thuis is het een moeilijke tijd vol beperkingen, waardoor beweging al snel naar de achtergrond verdwijnt', vertelt van der Velden. 'De video’s, die te bekijken zijn via onze Facebookpagina, website en ons YouTube-kanaal, geven een steuntje in de rug in deze moeilijke tijd. Doordat wij de lessen gratis en openbaar aanbieden, kan iedereen die dat wil meedoen, ook mensen die geen thuiszorg van ons ontvangen'.

Meer informatie over de samenwerkende organisaties: www.topfit-fysiotherapie.nl en www.gezonde-wijkaanpak.nl (aanvraag gratis zit-yogaposters).