Dronten wil fietstunnel op kruispunt Dronterweg - Biddingringweg

Dronten - Als het kruispunt van de Dronterweg met de Biddingringweg in de tweede helft van 2021 wordt gewijzigd in een rotonde, wil de gemeente Dronten dat daar ook een fietstunnel wordt aangelegd. Dit schrijft de gemeente in een brief aan de provincie.

'Bij het aanpassen van deze verkeerssituatie voor met name het autoverkeer is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de fietsers, onder andere de schoolgaande jeugd vanuit Biddinghuizen naar Dronten en vice versa. Deze doelgroep moet dagelijks de Biddingringweg oversteken', aldus de gemeente in de brief. 'Uit fietstellingen die verricht zijn in februari 2020 (na de voorjaarsvakantie) is een duidelijke ochtend- en middagspits te zien, die overeenkomt met de schooltijden'.

Ongelijkvloerse kruising 

In de huidige situatie zijn er op verzoek van de gemeente en na klachten van bewoners over de hoge snelheid bij de fietsoversteek, extra digitale attentieborden geplaatst door de provincie. Maar de gemeente wil meer: 'In ons gemeentelijk verkeer- en vervoerplan hebben we als wens een fietstunnel staan, zodat fietsers ongelijkvloers de Biddingringweg kunnen kruisen'.

Behalve de gemeente, benadrukken de Fietsersbond en Dorpsbelang Biddinghuizen ook het belang van een veilige fietsverbinding bij de Biddingringweg.

Fietstunnel verlaagt ongevalsrisico

De gemeente Dronten vraagt de provincie daarom om met de voorbereiding van deze werkzaamheden in 2021 een fietstunnel in overweging te nemen (werk met werk maken). 'Vanuit het klimaatakkoord, regionaal en
gemeentelijk beleid willen we fietsgebruik meer stimuleren. Door de aanleg van een fietstunnel wordt hier positief aan bijgedragen. Bovendien draagt dit bij aan een risicogestuurde aanpak van de verkeersveiligheid'.