Column Kees Bakker | Kwestie van smaak?

Dronten - Het is D66 en GroenLinks in Dronten niet gelukt de meerderheid van de gemeenteraad te overtuigen te gaan voor een ambitieuzere opzet van het Hanzekwartier. De twee partijen zijn teleurgesteld in de plannen die er nu liggen.

Ze hadden gehoopt op een wijk met nationale of internationale allure, en nu ligt er iets dat door Rob van der Schans (D66) werd getypeerd als ‘jaren ’60-achtig’ en ‘zelfs wat Oostblokachtig’.

Beide partijen verwijzen naar het in  2012 opgestelde beeldkwaliteitsplan voor de wijk, dat iets heel anders laat zien.

Ik snap de kritiek wel, maar snap ook dat een meerderheid van de gemeenteraad er niet in meegaat. Ten eerste laat een beeldkwaliteitsplan vaak iets zien wat in werkelijkheid niet of nauwelijks te realiseren valt. Vervolgens gaan ontwikkelaars met zo’n plan aan de slag om het invulling te geven. Ontwikkelaars kijken daarbij vooral naar haalbaarheid en verkoopbaarheid. In dit geval was er dan ook nog eens een kwaliteitsteam, met daarin ook mensen die betrokken waren bij het beeldkwaliteitsplan, die toetsen of concrete plannen daaraan voldoen. In dit geval vond dat team dat.

Dan kun je als gemeenteraad best wat teleurgesteld zijn over de invulling, maar ja, om dan nog eens in te grijpen. Blijkbaar is het aan de voorkant dan niet helemaal goed geregeld. Bovendien is het ook een kwestie van smaak. Je kunt iets mooi of niet mooi vinden, je kunt vinden dat iets uitstraling heeft of niet, dat is volkomen subjectief. Daarnaast kun je nu nog niet voorspellen hoe er over veertig jaar tegen een wijk of bepaalde woningbouw wordt aangekeken. Iets kan nu foeilelijk worden gevonden, maar over veertig jaar helemaal in zijn.

De ontwikkelaar, Van Wijnen in dit geval, is in ieder geval een partij met heel veel ervaring in de bouw. Die weten wel wat ze neer zetten, en als je de werkwijze van zo’n bedrijf typeert als ‘altijd willen bouwen tegen zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijke opbrengst’, zoals Van der Schans deed, doe je ze toch tekort.

Daarbij maakte Suzanne Stoop (PvdA) een opmerking die mij uit het hart gegrepen is. Ze vond het nogal wat dat politici dergelijke kwalificaties aan een woonwijk of type woningbouw geven voor de mensen die er straks een woning kopen of huren en gaan wonen. Dat is waar. In Lelystad is dat ook wel eens gebeurd, dat een nieuwbouwwijk waar al mensen woonden door politici foeilelijk werd genoemd. Het zal je maar gebeuren, als je daar met veel plezier woont.