Column Ab Strijker | Monumentale bomen in Flevoland?

Ja, dat zou mooi zijn als er monumentale bomen in Flevoland staan. Die zou ik wel eens willen zien! Maar wat zijn dat dan, monumentale bomen? Volgens de Bomenstichting in Amsterdam moet een boom minstens 80 jaar oud zijn en zo oud is Flevoland nog niet. Dus ….

Toch staan er op drie plaatsen wel monumentale bomen: op Schokland, op Urk en in Almere. Op Urk staan een aantal prachtige Iepen die meer dan 80 jaar oud zijn (zie foto 1). En op Schokland stonden ook enkele heel oude bomen, maar die zijn dood, aangetast door zwammen, paddenstoelen (zie foto 2).  En ook in Almere? Almere is een geval apart. In het Homeruskwartier in Almere Poort is in december 2014 een 90-jarige plataan geplant. Het is een herplant zoals dat heet, 15 meter hoog! Op een grote dieplader werd hij getransporteerd. Foto 3. En hij doet het goed zie (foto 4).

Monumentale bomen

De bomenstichting in Amsterdam heeft een archief waarin 15.000 monumentale bomen staan. Een boom moet 80 jaar oud zijn, maar niet alle bomen van 80 jaar komen in dat archief. Er zijn meer redenen waarom een boom uitgekozen wordt om in het archief te komen: sommigen hebben een bijzondere snoeivorm zoals er veel staan in Lelystad de heggen op stam; ze kunnen ‘gastbomen' zijn voor de mistletoe of maretak of ze kunnen op een vreemde plaats staan, of een bijzondere geschiedenis hebben zoals de Planetenbomen aan de Bronsweg. Dat archief heet nu het ‘Landelijk register van monumentale bomen’. En het mooie aan dat register is dat het sinds 2015 digitaal is; iedereen die dat wil kan het vinden op monumentalebomen.nl.

Wie schrijft dit stukje?

Voor we verder gaan wil ik eerst mezelf even voorstellen, dat is wel zo aardig. Mijn naam zie je onderaan staan en ik ben Bomeninspecteur voor de Bomenstichting. En medeauteur, samen met Peter Kouwenhoven, van een boekje ‘Bijzondere bomen in Lelystad’. Dat boekje is in 2015 voor het eerst verschenen en is nu aan zijn derde druk toe. Het was kennelijk een schot in de roos (zie foto 5). Het boekje is voorzien van veel foto’s en 7 fietsroutes. Totaal worden er 48 bomen in besproken en gefotografeerd. Voor belangstellenden: het is gratis verkrijgbaar in het stadhuis, in de duurzaamheidswinkel (het oude postkantoor) en in het Bultpark. Voor mijn activiteiten met dit bomenboekje werd ik onlangs beloond met de Groene Pluim dat werd uitgereikt door de Natuur en Milieu Federatie Flevoland. Het is een kunstwerkje van groen glas dat is gemaakt door Vincent van Ginneke, een kunstenaar uit  Almere (foto 6).

Wat komt er nog meer?

Het plan is om maandelijks een stukje over bomen op deze site op te nemen. Het zal dan gaan over bijzondere bomen en over gebeurtenissen op het gebied van bomen. Het gaat tenslotte niet over zomaar wat, het gaat over bomen die steeds meer in de belangstelling staan, over het nut en de waarde van bomen en over andere organisaties die zich op een bijzonder wijze met bomen bezighouden. Je hoort nog van mij.

Ab Strijker