Geen afvalinzameling in Lelystad tijdens Pinksteren

Lelystad - HVC leegt op tweede pinksterdag, maandag 1 juni, geen bakken aan huis in Lelystad. Leegt HVC normaal gesproken de bak op maandag? Dan gebeurt dat nu op een andere dag.

Via de online afvalkalender krijgen inwoners via hun postcode en huisnummer een overzicht van de inzameldagen in hun wijk. Dit kan ook via de gratis afval-app van HVC. Inwoners kunnen met de app instellen dat zij een melding op hun smartphone ontvangen wanneer en welke container geleegd wordt. Dit is handig rond de feestdagen, omdat de container dan op een andere dag dan gebruikelijk wordt geleegd. De afval-app van HVC is te vinden in de App Store (iOS) en in Google Play (Android).

Afvalbrengstation gesloten

Op tweede pinksterdag is het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c dicht. Op de dagen voor en na feestdagen is het vaak drukker bij het afvalbrengstation. Alhoewel de drukte bij het afvalbrengstation aan het afnemen is, blijft het advies om alleen te komen wanneer een bezoek aan het afvalbrengstation noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing. Kom niet vlak voor sluitingstijd en houd op het afvalbrengstation 1,5 meter afstand tot andere mensen en de medewerkers van het afvalbrengstation.

HVC adviseert om het bezoek aan het afvalbrengstation uit te stellen en het grof afval thuis te bewaren. HVC en de gemeente roepen op om geen afval naast ondergrondse containers te plaatsen of in de natuur te dumpen. Dit veroorzaakt zwerfafval, overlast van ongedierte en milieuschade. Houd ook in deze tijd met elkaar de stad en de natuur schoon en opgeruimd.

Verhoogd brandrisico

HVC vraagt om voorlopig geen artikelen met een verhoogd brandrisico in te leveren op het afvalbrengstation. Dit zijn matrassen en klein chemisch afval, zoals batterijen en verfblikken. Ook oude of kapotte huishoudelijke apparaten kunnen tijdelijk niet ingeleverd worden. Dat zijn apparaten die stroom of batterijen nodig hebben, ook wel wit- of bruingoed genoemd. Zoals boormachines, televisies, wasmachines, koelkasten, keukenmachines, mobieltjes, lampen, computers.

HVC kan deze brandbare materialen niet in grote hoeveelheden opslaan en HVC weet niet of ze deze stromen kunnen blijven afvoeren. Om het risico op brand zo klein mogelijk houden, kunnen deze artikelen voorlopig niet ingeleverd worden op het afvalbrengstation.