Flevolandse olympiërs stellen nieuwe doelen

Regio - Het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokyo naar 2021 is voor veel sporters geen goed nieuws, maar voor sommigen komt het jaartje extra juist heel goed uit. Dat geldt zeker voor de Almeerse sporters Niki van Sprang (roeien) en paralympisch judoka Felix Smart Abbey.

Natuurlijk hadden zij ook graag deze zomer gestraald in Tokyo, maar hun kansen liggen in 2021 wellicht nog wat hoger dan nu.

Niki van Sprang: 'Jaartje uitstel eigenlijk wel lekker'

Roeier Niki van Sprang, die bij RV Pampus uit Almere traint, stapte enkele maanden geleden over in een nieuwe boot. De dubbel twee liet hij achter zich en jaagt nu zijn olympische droom na in de ‘twee zonder’, waarbij twee roeiers met ieder één roeiriem en zónder stuurman het parcours moeten afleggen. 'We hadden twee maanden de tijd om een puzzel te leggen, waar sporters normaal vier jaar over doen. Vanaf het begin is het geloof er geweest dat het ons ging lukken, maar dat we nu een jaartje extra hebben, is wel heel lekker'.

Opluchting

Even leek de olympische droom van de Pampus-roeier helemaal uit beeld te verdwijnen. Het olympische kwalificatietoernooi roeien werd namelijk vanwege corona afgelast. 'Ja, dat was wel maf. De Olympische Spelen stonden toen nog wel gewoon voor dit jaar geprogrammeerd, maar ik had geen kans meer om mij te kwalificeren. In die zin is het voor mij wel een soort van opluchting dat de Spelen een jaar wordt uitgesteld. Anders was het gewoon klaar geweest'.

Rondje Markermeer

De 26-jarige roeier stelt zichzelf nieuwe doelen, omdat toewerken naar een volgende wedstrijd er voorlopig even niet in zit. Hardlopen en fietsen vormen een vervanging voor die wedstrijdspanning. Van Sprang: 'Uiteindelijk zijn we als topsporters altijd doelgericht aan het trainen. Omdat er nu geen wedstrijden zijn de komende tijd, is het lastig de trainingen ook op het mentale vlak waarde mee te geven. Ik had mij voorgenomen de halve marathon te gaan lopen, maar dat vormt een aanslag op mijn spieren. Ik heb mijn zinnen nu gezet om zo snel mogelijk een rondje om het Markermeer te fietsen. Dat soort uitdagingen houden mij zowel fysiek als mentaal scherp'.

'Gewone leven nog jaar langer in de koelkast'

De trainingsintensiteit op het water ligt nu ietsje lager, maar de frequentie is onverminderd hoog: 'We roeien zes dagen per week en houden ons normale krachttrainingsschema aan'. Op het mentale vlak is er wél het nodige veranderd: 'De trainingscyclus waarin ik zat, was toe aan haar laatste hoofdstuk, maar daar komen nu ineens een flink aantal pagina’s bij. Mijn gewone leven gaat dus nog een jaartje langer de koelkast in'.

Judoka Felix Smart Abbey: 'Ik ga er honderd procent voor'

Ook paralympisch sporter Felix Smart Abbey uit Almere heeft zichzelf nieuwe doelen gesteld nu de Spelen niet deze zomer, maar volgend jaar plaatsvinden. De 53-jarige judoka zet dan ook alles opzij om zijn olympische droom te laten uitkomen: 'Er zijn nu geen smoesjes meer. Ik heb gezegd dat ik hiervoor ga en dat doe ik dan ook met honderd procent inzet. Dankzij het jaartje extra heb ik nu meer tijd om mij klaar te stomen voor Tokyo en die tijd ga ik goed benutten'.

Intensieve training

Abbey laat de teugels niet vieren nu het paralympisch judotoernooi pas volgend jaar plaats zal vinden. Nee, hij gooit er zelfs een schepje bovenop: 'Elke ochtend sta ik vroeg op en train ik van vijf tot negen uur op het Zilverstrand in Almere-Poort. Omdat ik slechtziend ben, moet de training klaar zijn voordat de zon te fel wordt. Ook ’s nachts ga ik eruit om mijn trainingsuurtjes te pakken. Overdag let ik goed op mijn lichaam, pak ik de nodige rust en doe ik krachttraining in huis. Er is geen weg meer terug: alles moet wijken voor dat ene doel en dat is meedoen tijdens Tokyo 2021'.

Voorzichtig

Abbey is niet alleen druk met trainen, ook als hij niet sport is judo het enige waar hij aan denkt. 'Mijn twee jongens zijn mijn grootste motivatie. Ik spreek met niemand af om geen risico te lopen op het coronavirus'.

'Droom je dromen'

Abbey is met zijn 53-jaar natuurlijk één van de oudere sporters die in het olympisch traject zitten, maar dat maakt hem niet minder ambitieus: 'Ik laat mij niet uit het veld slaan door mijn handicap of door omstandigheden zoals nu met het coronavirus. Ik let goed op mezelf en mijn lichaam. Met mijn deelname aan de Paralympische Spelen wil ik aan iedereen laten zien dat je je dromen moet dromen en je door niks of niemand moet laten tegenhouden'.

Flevolands Talentenfonds

Door de coronamaatregelen zitten ook veel sporttalenten gedwongen thuis waardoor zij niet hun normale trainingsschema kunnen volgen. Om toch hun conditie op peil te houden hebben veel sporttalenten met een officiële NOC*NSF status de afgelopen maanden een aanvraag voor het Flevolands Talentenfonds ingediend. Met deze bijdrage kunnen zij thuissportattributen aanschaffen. In de fondsen van Lelystad en Zeewolde is nog ruimte voor aanvragen. Sporttalenten met een officiële status kunnen een aanvraagformulier opvragen via info@sportflevo.nl.