Geen anticonceptie bij grote grazers Oostvaardersplassen

Lelystad - Provinciale Staten heeft er woensdag mee ingestemd dat er geen anticonceptie wordt toegepast op de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

De provincie had de mogelijkheden daartoe laten onderzoeken en kwam tot de conclusie dat anticonceptie geen haalbare optie is om de kudde grote grazers qua aantal in bedwang te houden. 

Ingewikkeld

Het toepassen ervan is ingewikkeld, het zou dan feitelijk gaan om een (medisch) experiment en de kans op succes is ook onduidelijk. Gedeputeerde Staten had daarom voorgesteld geen anticonceptie toe te passen en een meerderheid van de Staten ging daarin mee: alleen PVV, Partij voor de Dieren en  twee leden van Forum voor Democratie stemden tegen.

Procedures bij de rechtbank

Het betekent dat het huidige beheersplan, waarbij de kudde in bedwang wordt gehouden door met name edelherten af te schieten tot het gewenste niveau bereikt is, van kracht blijft. Daartegen lopen nog wel procedures bij de rechtbank. Tot daar een uitspraak is, worden alleen zwakke en lijdende dieren afgeschoten.

De mogelijkheid om heckrunderen uit te plaatsen zal ook niet nader worden onderzocht. Dat kan alleen als ze een oormerk hebben en geregistreerd zijn. Dat is bij de heckrunderen in de Oostvaardersplassen niet het geval.


Gerelateerd nieuws