Divine Dance Center wil duidelijkheid

Dronten - Divine Dance Center in Dronten is blij met de toestemming van de gemeente Dronten om de lessen op de parkeerplaats van het pand aan Het Spaarne 21 te mogen hervatten, maar de dansschool wil weten wanneer de dansers weer naar binnen mogen.

Waar diverse sectoren al weten waar ze aan toe zijn lijkt er voor de ruim drieduizend dansscholen in Nederland geen landelijke consensus te zijn. De dansschooleigenaren willen duidelijkheid van het kabinet.

Als dans onder cultuur valt mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. De danssector wordt niet genoemd in het overzicht van versoepelingen dus er is nog veel onduidelijk. ‘Professionele dansers mogen al wel repeteren, mits ze anderhalve meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers,’ aldus Marion Elskamp van Divine Dance Center.

Het landelijk beleid voor kinderen tot twaalf jaar is nog onduidelijker, vervolgt ze. ‘Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de buitenschoolse opvang al wel binnen dansen, maar niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent.’

Omdat er al wel buiten gedanst mag worden, krijgen de leerlingen van Divine Dance Center nu buiten dansles. ‘Buiten op ons parkeerterrein kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen, maar liever geven we natuurlijk in de dansschool zelf les. In onze goed geventileerde danszaal. Buiten dansen is verre van ideaal,’ zegt Marion Elskamp.

Dansen is gezond. Volgens beweegprofessor Scherder is matig intensief bewegen goed voor lichaam en geest, zorgt het voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement. ‘Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit heeft een bewezen positief effect op het brein,’ stelt Marion Elskamp.

Divine Dance Center hoopt dat dansen voor kinderen en volwassenen binnen weer snel toegestaan wordt. ‘We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen en hebben zin om weer de dansstudio in te gaan.’