Raad Lelystad wil actie van de regering bij 'humanitaire ramp'

Lelystad - De gemeenteraad van Lelystad roept de regering op om op korte termijn 500 alleenstaande minderjarige asielzoekers in één van de Griekse vluchtelingenkampen opvang te bieden in Nederland en de asielprocedure in Nederland te laten doorlopen.

Dat gebeurde dinsdag op voorstel van GroenLinks, die daarbij gesteund werd door door mede-indieners ChristenUnie, CDA, PvdA, SP, Jong Lelystad en Denk, en uiteindelijk 18 van de 34 raadsleden achter zich kregen. De situatie in de Griekse vluchtelingenkampen is verschrikkelijk en onmenselijk. De gemeenteraad wilde daarom een signaal doen uitgaan naar de regering, dat zich op het standpunt stelt dat de situatie ter plekke moet worden opgelost en geen kinderen asiel wil bieden in Nederland.

Dronten heeft zich donderdag niet aangesloten bij de oproep. Een meerderheid in de gemeenteraad vond dat dit een landelijke en internationale zaak is en dat de politiek in Dronten zich daar niet mee moet bemoeien. Ook in Provinciale Staten sneuvelde een dergelijk initiatief woensdag. Daar was het een ‘close call’: twintig statenleden stemden voor, twintig stemden tegen. Maar omdat er één statenlid ontbrak, is een voorstel in dat geval bij stakende stemmen verworpen.