Dertig bewoners geëvacueerd bij brand aanleunwoningen De Hoven

Lelystad - Bij aanleunwoningen naast woonzorgcentrum De Hoven in Lelystad is afgelopen nacht een korte maar felle brand geweest. Ongeveer 30 bewoners werden door de brandweer en de zorgmedewerkers van Coloriet uit hun woningen geëvacueerd.

Zij zijn ongedeerd opgevangen in het restaurant van het woonzorgcentrum. Eén bewoner is door rookinademing voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

De brand brak vannacht rond 3.45 uur uit in een schuurtje waar de scootmobiels van bewoners van de aanleunwoningen van Centrada staan. Daarna sloeg de brand over naar de bovenliggende aanleunwoningen. De brandweer was snel ter plaatse. Gezien de kwetsbaarheid van de bewoners zijn meerdere hulpdiensten uitgerukt. De brand was snel onder controle, alleen het duurde even voordat de rook het gebouw uit was.

De bewoners van de aanleunwoningen werden opgevangen in het restaurant van De Hoven. Zij konden daar met een kopje koffie en in gesprek met de burgemeester bijkomen van de schrik. Ook de bewoners van het woonzorgcentrum zelf zijn uit voorzorg en conform het evacuatieplan binnen het woonzorgcentrum opgevangen. Zij zijn vroeg in de ochtend alweer naar hun kamers gebracht.

Geschrokken

Geschrokken waren de bewoners zeker. Zoals Hans Bakker, die op de derde verdieping woont. 'Ik was al wakker geworden van het rumoer, maar schrok pas echt toen mijn voordeur werd ingetrapt door de brandweer en ik in allerijl geëvacueerd moest worden.' In zijn rolstoel werd hij naar beneden gebracht. In de zaal waar de bewoners werden opgevangen keerde de rust een beetje weer. 'En ik heb nog enige tijd met de burgemeester zitten praten, en met één van haar beleidsmedewerkers. Dat was leuk, want zij kent mijn zoon ook.'

Een uur later kon Bakker weer naar zijn appartement terugkeren, maar van slapen is het niet meer gekomen. 'Ik ga vanmiddag maar wat langer rusten. Ik moete echter om 16.00 uur weer paraat zijn, want dan komt de kapper.

Aantal appartementen beschadigd

De brandweer heeft de appartementen van de aanleunwoningen gelucht en daar metingen verricht. De eerste bewoners daarvan zijn weer naar hun aanleunwoningen gebracht. Een aantal aanleunwoningen is beschadigd en nog niet bewoonbaar. De bewoners van deze woningen zijn met familie meegegaan en voor hen wordt tijdelijke opvang verzorgd.

De familie van zowel bewoners van de aanleunwoningen als van het woonzorgcentrum wordt door medewerkers van Centrada en Coloriet persoonlijk op de hoogte gebracht.

Vanzelfsprekend zijn de bewoners geschrokken. Er wordt voor hen gezorgd.

Hoe de brand kon ontstaan is nog niet bekend.