Column Kees Bakker | Gezond verstand en fatsoen

Lelystad/Dronten - Nu er minder besmettingen bij komen en de coronacrisis wat langer duurt, neemt ook het cynisme over de maatregelen toe. In het begin twijfelde er vrijwel niemand aan de anderhalve meter-regel, het vaak en goed je handen wassen, het niezen in de elleboog en het voorkomen van het massaal bij elkaar komen door mensen.

Twijfel

Over vrijwel alle maatregelen bestaat nog steeds grote consensus, zowel binnen de politiek als bij inwoners en ondernemers. Maar de anderhalve meter-regel staat wel onder druk. De twijfel over die maatregel groeit.

Die twijfel wordt in de meeste gevallen ingegeven door een eigen belang. Begrijp me niet verkeerd: dat eigen belang is volkomen logisch en mag. Als je een onderneming hebt die door de anderhalve meter-regel in het voortbestaan wordt bedreigd, mag je twijfelen.

Deskundigen

Wat je vervolgens ziet is dat de twijfelaars op zoek gaan naar onderzoeken, deskundigen en andere mensen die hun twijfel bevestigen. En, lang leve internet, die zijn er altijd te vinden. Of het nou gaat om daadwerkelijke deskundigen, twijfelachtige onderzoeken en/of universiteiten of gewoon iemand met een mening die niet door enige kennis van zaken wordt gehinderd: wat je ook vindt, je vindt op internet altijd mensen die het met je eens zijn. Vervolgens zoeken mensen met dezelfde mening elkaar op, gaan ze elkaar bevestigen in hun mening en roepen zxe heel hard dat iedereen die het er niet mee eens is niet weet waar hij of zij het over heeft en zijn of haar ogen moet openen.

Gezond verstand

Het gebeurt in alle dossiers en alle belangrijke items vandaag de dag. Het is niet anders. Je kunt ook gewoon je gezonde verstand gebruiken. Ik vind de anderhalve meter-regel prima. In supermarkten zou ik het zeer waarderen als iedereen zich er aan hield, coronacrisis of niet. Maar helaas, daar zie je mensen nog gewoon voor zich uit hoesten.

Voor wat betreft de horeca en bioscopen vind ik het ook geen ramp. Ik heb liever wat meer persoonlijke ruimte. Maar ik snap dat ondernemers die de ruimte niet hebben, snakken naar wat verlichting. En voor wat betreft evenementen: verschrikkelijk dat Lowlands niet doorgaat, ik mis het nu al. Maar er zijn ergere dingen.   

Fatsoen

Dat is mijn mening en ik dring verder niets op aan anderen. Het zou wel fijn zijn als mensen die niet geloven in de anderhalve meter-regel, of zich er geen bal van aantrekken, dat ook niet opdringen aan mij en een beetje afstand houden. Is ook een kwestie van fatsoen, wat mij betreft.