Column Hans Engelvaart | Overal pootje baden

Dronten - Lang geleden vergaderde de gemeenteraad van Dronten veel over de zogenaamde kerntakediscussie. In die discussie ging het er over welke faciliteiten nu bij een dorp horen. En dus ging het er over in welke voorzieningen de gemeente geld in diende te stoppen.

Zwembaden

Er werd in die discussie veelvuldig gedebatteerd over de zwembaden die de gemeente rijk was. Dronten had overdekt zwembad Overboord en de kleinere kernen Biddinghuizen en Swifterbant hadden openlucht zwembaden De Alk respectievelijk De Abelen. Nu heeft Dorpsbelangen Biddinghuizen het plan op gevat zwembad De Alk, dat dateert uit 1965, te verbouwen en weer helemaal up-to-date te maken.

Leefbaarheid

Waar vind je nog drie zwembaden in een gemeente, terwijl ze in Biddinghuizen ook nog van Bremerbaai gebruik kunnen maken? Het woord leefbaarheid valt al snel in de discussie of elk dorp een zwembad moet hebben. Alsof een dorp zonder zwembad niet leefbaar zou zijn. Het zijn ook nog dure voorzieningen, dus discussie over of iedere kern een zwembad moet hebben zou niet zo gek zijn. Ware het niet dat we het over Dronten hebben en de politiek zich echt niet aan deze discussie gaat wagen. Sterker nog, de gemeenteraad heeft het college vorig jaar opgedragen met een plan te komen zwembad De Alk toekomstbestendig te maken. 

Twee opties

Een onafhankelijk bureau bracht daarover onlangs een rapport uit met twee opties. De eerste optie kost ruim een miljoen (zwembad gaat dan tien jaar mee), de tweede optie krap twee miljoen(zwembad gaat 25 jaar mee). Wat dan weer de kracht van Biddinghuizen is, is dat Dorpsbelangen bereid is zelf mee te financieren en ook in de exploitatie zijn steentje wil bijdragen. Waar het in Dronten zonder actieve burgers vanzelf lijkt te gaan steken de bewoners uit de dorpen zelf ook de handen uit de mouwen en alleen al dat moet de politiek het laatste zetje geven.

Fantastisch bad

Als het doorgaat komt er een fantastisch bad voor en door de Biddinghuizenaren, waarbij ook buiten het zwemseizoen geprobeerd wordt activiteiten te organiseren. Het is de bedoeling dat er zelfs een glijbaan komt en ook het pierenbadje wordt opnieuw in gebruik genomen. Jong en oud kan uiteindelijk lekker pootje baden, zoveel is duidelijk.