Welzijn Lelystad start pilot met online training tegen eenzaamheid

Lelystad - Welzijn Lelystad biedt inwoners van Lelystad de online training ‘Meer contact’ aan. Deelnemers aan de training leren wat zij zélf kunnen doen om meer contact te krijgen en dus minder eenzaam te worden.

‘We starten als gratis pilot voor een beperkt aantal deelnemers, bij gebleken succes kijken we naar een verdere uitrol’, aldus Anna Rijpsma van Welzijn Lelystad.

43 Procent van de Nederlanders is regelmatig eenzaam. Door corona is dat alleen maar erger geworden. Met deze online training biedt Welzijn Lelystad inwoners van deze gemeente de kans daar zelf wat aan te doen. Want eenzaamheid is maar door één persoon op te lossen, namelijk door degene die het treft. Met de online training ‘Meer contact’ leer je als deelnemer het mechanisme achter eenzaamheid bij jezelf herkennen en aanpakken. Deelnemers worden begeleid door Welzijn Lelystad. In verband met corona gebeurt dat telefonisch, per mail en via WhatsApp.

Hoe het werkt

Deelnemers aan de training ontvangen twee maanden lang elke dag een e-mail. De training is door de vele voorbeelden heel praktijkgericht en leuk om te doen. Je begint thuis in je eigen veilige omgeving en gaat van lieverlee steeds vaker buiten de deur praktijkopdrachten doen. Veel van die opdrachten zijn gericht op het leggen van contact in de eigen omgeving en kunnen dus ook nu uitgevoerd worden. Opdrachten om je makkelijker te voelen in groepen, kunnen na de corona-crisis gedaan worden. De mails en opdrachten kosten nooit meer dan tien minuten per dag en zijn luchtig van opzet. Door de persoonlijke insteek blijven deelnemers gemotiveerd. Als deelnemer leer je zo in twee maanden tijd wat je zélf kan doen om meer en leukere contacten te krijgen.

Cadeautje

Anna Rijpsma: ‘Eenzaamheid stond al enorm in de belangstelling en door corona is dat alleen maar toegenomen. Ook al worden de RIVM-maatregelen steeds soepeler, we zijn er nog lang niet. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat Nederlanders 65 tot 75 procent minder mensen zien per dag. Dus ga maar na: als jouw netwerk al te smal was, dan wordt je daar nu stevig mee geconfronteerd. Tegelijkertijd mogen wij als Welzijn Lelystad geen bijeenkomsten meer organiseren. Met deze training helpen wij onze cliënten zichzelf te helpen. Dat vinden we belangrijk. Daarom bieden we deze training bij wijze van pilot voorlopig gratis aan. Zie het als een cadeautje van ons aan mensen die sociaal gezien een steuntje in de rug nodig hebben. Ik hoop dat de inwoners van Lelystad volop van dit aanbod gebruik maken!’

Deelname

Deelname is voor de eerste 20 deelnemers gratis. Aanmelden kan via de website van Welzijn Lelystad of via telefoonnummer 0320-707159 (vraag naar Anna Rijpsma of Suzy Nageswar).