Lelystadse zorgboerderijen eerste in Nederland met 1,5 meter buttons

Lelystad - Vanwege de RIVM-richtlijnen zijn zorgboerderij Groei-end en zorgboerderij Lelystad een tijdje dicht geweest voor hun deelnemers. Omdat de noodzaak om weer deel te kunnen nemen aan de dagbesteding opliep, is er creatief gedacht over heropening.

Want na de versoepeling moest er goede en veilige dagbesteding geboden worden, in het nieuwe normaal. Dit betekent nog geen volledige opening, maar wel voor een aantal deelnemers.

Afstand houden zou één van de voornaamste uitdagingen vormen. Niet alleen voor de doelgroep, maar ook voor de medewerkers. Via hun netwerk kwamen ze bij het bedrijf Safedi terecht, dat buttons maakt waarbij men zich erg bewust wordt van de afstand die gehouden moet worden. De button werkt erg simpel. Zodra de afstand tussen twee personen met een button minder dan 1,5 meter bedraagt, geeft de button een rood lampje en piept het.

De buttons werken met een bluetooth signaal. Het gebruik bevalt erg goed onder de deelnemers en begeleiders om zich bewust te worden van de afstand. De zorgboerderijen zijn de eerste in Nederland die gebruik hebben mogen maken van deze technologie. Na drie weken in gebruik kunnen ze zeggen: 'Dit is een heel handig hulpmiddel'.