Column Bart van der Wal | Ter ontspanning

Dronten - Veel berichtgeving in de krant is op dit moment logischerwijs corona-gerelateerd. Er is nu immers veel te vertellen over bijvoorbeeld de eenzaamheid - vaak letterlijk om de hoek, waardevolle initiatieven om de medemens te ondersteunen en de 'herstart' van basisscholen.

Onze relatief nieuwe burgemeester Jean Paul Gebben schrijft wekelijks een vaak opbeurende en waardering uitend stukje richting de burger en is hierdoor al snel een vertrouwd gezicht geworden. Ik merk dat ik af en toe geen crisisnieuws wil horen, zien of lezen en ben sinds lange tijd begonnen aan een boek.

Humor

Het is vlot en met humor geschreven en laat mijn mondhoeken regelmatig krullen. Humor is een belangrijk ontspanningsmiddel. Een van mijn broers is altijd al een grappenmaker geweest. Van mijn jeugd af aan weet hij mij, afhankelijk van de kwaliteit van de grap, te vermaken of te vermoeien. Nu we elkaar niet fysiek treffen door het coronavirus, bestookt onze familie-entertainer mij met humor via de app.

Ook of juist in de intensiteit van de coronacrisis heeft humor bestaansrecht. We blijven gewoon grappen maken, op dit moment veel over de verschijnselen rondom corona. Belangrijk is het dat de grap niet gaat over de zieken en de ziekte zelf en het daardoor gevoelsmatig niet over de scheef gaat.

Virus te veel

Natuurlijk de voor de hand liggende grap - waarom mag je maar met maximaal drie mensen op straat lopen? - Virus te veel. Een andere - flauwe - is dat iedereen in Duitsland vlees en zuivelproducten hamstert. Het is een Wurst-Käse-scenario.

We ontmoeten elkaar meer dan ooit via onze beeldschermen en maken en delen daar meer dan ooit onze grapjes. Ik moet u zeggen dat ik van jan en alleman soms zoveel grappen, filmpjes en cartoons ontvang dat ik er soms genoeg van heb. Een volgend moment kan ik er weer hartelijk om lachen.

Met elkaar verbonden

Meer serieus is mij een ding wel duidelijk geworden en dat is dat wij door een wereldwijde gebeurtenis allen in meer of mindere mate geraakt zijn in ons eigen wereldje. Ook dit geeft maar weer aan hoe alles en iedereen met elkaar is verbonden. Juist daarom bepleit ik ter ontspanning de nodige humor met respect.