Column Kees Bakker | Goed plan

Lelystad - Ik ben oprecht blij als ik verrast wordt door de politiek. Zo had ik eerder een kop gesneld waarin ik las dat verschillende fracties in de gemeenteraad tegen het plan voor huisvesting voor arbeidsmigranten op het lege terrein tussen Palazzo en de houtstookcentrale waren.

Daar zou een tijdelijke woonwijk moeten komen, waar onder andere een voorziening voor 400 arbeidsmigranten in was opgenomen.

‘Wat is daar nou weer mis mee?’ was mijn eerste gedachte. Maar de inhoudelijke discussie in de gemeenteraad dinsdag leverde me wat nieuwe inzichten op. Ik ben het niet eens met de VVD om deze locatie te betitelen als ‘a-locatie’ en er daarom andere bebouwing te willen. Een a-locatie is het niet: aan de rand van de stad, langs een drukke dreef. Maar misschien bedoelde men meer dat het een zichtlocatie is: veel mensen die Lelystad (voor het eerst) binnenkomen, rijden er langs. Ja, dan wil je daar misschien liever wat anders.

Het idee om de arbeidsmigrantenhuisvesting daarom te situeren op bedrijventerreinen sprak me eerst niet aan. ‘Je moet deze mensen niet wegstoppen in hoeken en randen van de stad, ze maken deel uit van de samenleving,’ vonden sommige partijen die daar tegen waren. Maar dat bracht me wel een nieuw inzicht: dat is natuurlijk grote onzin. Ja, ze wonen en werken in Lelystad, maar het gaat hier om een voorziening voor EU-werkers die hier kortlopende klussen en/of seizoenswerk doen. Dat zijn, zoals de VVD betoogde, geen mensen die het doel hebben te integreren in de Nederlandse maatschappij. Die mensen verdienen vooral geld voor thuis. Dat is helemaal prima, en we hebben die arbeidskrachten hard nodig in Nederland, maar om dan je best te doen die mensen te laten integreren door middenin de stad voorzieningen te maken voor hen om te wonen, is niet nodig.

Sterker: deze voorzieningen moeten er juist mede komen omdat EU-werkers nu zijn aangewezen op abominabele huisvesting of volgestopte kamerverhuurpanden in verschillende woonwijken. En in die verschillende woonwijken hebben omwonenden daar last van. Om dan, vanuit edele motieven, voorzieningen middenin die wijken te gaan bouwen, lijkt me niet slim.

De arbeidsmigranten die wel een bestaan in Nederland opbouwen, vinden hun weg wel in Lelystad. Die kopen een huis en gaan daar met het gezin wonen. Maar voorzieningen voor tijdelijke arbeidskrachten uit andere landen, kunnen inderdaad prima op bedrijventerreinen. Ik voorspel alleen wel dat, bij de eerste plannen daarvoor, er van bewoners op bedrijventerreinen veel weerstand zal komen.