Digitale raadsvergadering loopt nog niet helemaal vlekkeloos

Lelystad - ‘Dit is zo amateuristisch allemaal.’ Het digitaal vergaderen ging de Lelystadse gemeenteraad dinsdag niet helemaal goed af. De verzuchting van Meta Jacobs (VVD) was hartgrondig en door iedereen te horen.

Af en toe viel het geluid weg, soms kreeg het geluid een echo, hetgeen klonk als een vooroorlogs synthesizertrucje, en het beeld ging dan mee en bewoog in heel veel kleine blokjes naar de achtergrond. Na een korte schorsing voor het oplossen van technische problemen ging het beter.

Kinderziektes

Toch zijn er nog wat andere kinderziektes. Neem het feit dat het Ministerie van BZK besloten heeft dat ieder raadslid bij aanvang van de vergadering even in beeld moet verschijnen ten teken van presentie. Een tijdrovende klus. En het levert hilarische momenten op. Bijvoorbeeld als Meral Aktan (Jong Lelystad) zich present meldt en vervolgens prominent in beeld blijft staan, hetgeen bij haarzelf een lachstuip veroorzaakt.

Ander dingetje: bij de raadsleden die op een aangewezen onderwerp het woord voeren, blijft de microfoon open staan. Kuchjes, opmerkingen als die van Meta Jacobs en rinkelende kopjes zijn daardoor soms ook te horen. En inmiddels weten we ook dat Mariëlla Hermus (VVD) een klok heeft die het deuntje van de Big Ben speelt en daarna keurig de uren slaat.

F5? F5? Welke F5?

Bij sommige raadsleden slaat blinde paniek toe, als na een verkeerd gelopen stemming er opnieuw over dat onderwerp moet worden gestemd. Daarvoor moet de pagina even ververst worden met F5. ‘Rob! Rob!. Wat is F5?,’ roept Meta Jacobs haar man er bij. ‘Ik heb helemaal geen F5 op mijn laptop,’ verzucht Nico Outhuijse, om uitgelegd te krijgen dat er ook in de browserbalk een verversmogelijkheid zit. Terwijl de burgemeester dat uitlegt, hoor je Meta het probleem uitleggen aan Rob. ‘Ik moet op F5 drukken, en dat doe ik ook, maar…..’

Ach, nood breekt wet: men heeft niet zelf gekozen voor het digitaal vergaderen, maar is daartoe gedwongen door de coronacrisis. En het heeft ook wel weer wat: de meeste raadsleden doen hun best kort en bondig te zijn...