Column Kees Bakker | Een rare zomer

Dronten - Op het moment dat ik dit schrijf is het nog niet officieel, maar op het moment dat u dit leest wel, die gok durf ik te nemen: de festivalzomer gaat niet door. Geen Defqon.1, geen Lowlands.

De organisatie van de Meerpaaldagen liet vorige week al weten de editie voor dit jaar af te gelasten. Een wijs besluit, dat grote organisatoren van specifiek deze twee festivals nog niet konden nemen. Zij hebben een Rijksbesluit nodig. Als grootschalige festivals verboden worden vanuit Den Haag, kunnen ze verder kijken: wat zijn de kosten die we tot nu toe hebben gemaakt, wat dekt de verzekering, wat betekent het voor volgend jaar, hoe komen we hier financieel uit? Op het moment dat grote festivals afgelasten zonder zo’n Rijksbesluit, ligt het volledige risico bij de organisatie. Nu kan er wellicht nog aanspraak worden gemaakt op verzekeringen of andere clausules in contracten etcetera.

Het wordt wel een gekke zomer in ons mooie Dronten, zonder die festivals. In zijn algemeenheid: denk eens aan de enorme spin-off die de festivals hebben. Honderden mensen in de omgeving hebben er werk aan. Duizenden mensen beleven er plezier aan. En ja, aan de andere kant: een aantal mensen in Elburg en andere zondagsstille omliggende gemeenten hebben nu twee extra weekenden waarop ze kunnen doorslapen. Wat zullen die na de zomer uitgerust zijn.

Voor mij persoonlijk wordt het ook een gekke zomer. Lowlands is een vast ijkpunt in mijn leven geworden, al meer dan 25 jaar lang. Een weekend waarop ik het enorm druk heb, maar toch tot rust kom. Een weekend waarin ik nieuwe muziek ontdek en vol met nieuwe energie terugkom. Een weekend dat het einde van de zomer markeert: soms weet ik er nog één of twee rustige weekjes aan vast te plakken, maar daarna barst het politieke geweld weer los en worden alle verenigingen en het hele sociale leven weer wakker.

Ik had me verheugd op het optreden van Michael Kiwanuka, die ik net voor bekend werd dat hij dit jaar zou komen, heb ontdekt. Zijn plaat ‘Love & Hate’, met het geweldige ‘Cold Little Heart’ (bekend van ‘Big Little Lies’), is de vaste begeleiding voor mijn dagelijkse roeiexercitie, als ik thuis een half uur tekeer ga op de roeimachine die ik onlangs heb gekocht.

Nu zal ik het deze zomer moeten doen met bijvoorbeeld de nieuwe cd van Dua Lipa, een zangeres die ik vier jaar geleden op Lowlands voor het eerst heb gezien. Haar nieuwe plaat ‘Future Nostalgia’ is de laatste tijd na het roeien niet uit mijn cd-speler te branden. Buitengewoon lekkere popmuziek, elf nummers die allemaal raak zijn, muziek waarop je moeilijk stil kunt blijven zitten. Maar waarop je ook uitstekend alleen kunt dansen, met de koptelefoon op en de muziek op het spreekwoordelijke tien. Het is niet anders. Op naar Lowlands 2021! Met Michael Kiwanuka en Dua Lipa!