Petitie tegen terugkeer Tong van Lucifer

Lelystad - Een groep van 'gelovige omwonenden en christelijke inwoners van Flevoland' is een petitie gestart tegen de terugkeer van de Tong van Lucifer op de Knardijk. Het 9 meter hoge beeld van kunstenaar Rudi van de Wint raakte tijdens de stormen Ciara en Dennis, eind februari, beschadigd en is verwijderd om te worden gerestaureerd.

‘Voor de omwoners, velen met een christelijke achtergrond, is het vervelend om regelmatig naar de tong van de duivel te moeten kijken. Het voelt voor hen onprettig dat het geloof wat voor hen erg belangrijk is met gemeenschapsgeld wordt aangevallen. Ten tijde van de coronacrisis zou het mooi zijn als kunst mensen samenbrengt, in plaats van uit elkaar drijft,’ schrijven ze bij de petitie.

Ook de SGP in de provincie pleitte er eerder al voor dat het kunstwerk niet terugkeert op de Knardijk. Die partij en ChristenUnie steunen de petitie.

Meer dan een half miljoen euro

De tegenstanders van het kunstwerk berekenen dat het omstreden kunstwerk - eerdere reparaties meegerekend - de gemenschap al meer dan een half miljoen euro heeft gekost. Aankomende reparatie gaat opnieuw veel kosten'.

[De tekst gaat verder na de Tweet]

Medestanders kunstwerk

Er zijn ook veel liefhebbers van het kunstwerk, die het graag terug willen zien op de Knardijk. 'Mooi kunstwerk. Markant op de Knardijk. lekker laten staan. Weghalen vanwege vandalisme is toegeven. Weghalen vanwege naam of betekenis is censuur', vindt Paul Zurendonk uit Dronten. Adri Peter Jonker uit Lelystad denkt dat de meerderheid van de Flevolandse inwoners het kunstwerk terug wil. 'In een democratie beslist de meerderheid toch?'

Kunstblogger Mandarte plaatste als reactie op de tegenstanders van het kunstwerk een video (te bekijken onder dit bericht), waarin hij meer vertelt over de achtergrond van het beeld en de kunstenaar. 'Toeschouwers hechten soms meer waarde aan de titel, dan aan het kunstwerk zelf. Er zou zeker anders over het kunstwerk worden gedacht als het bijvoorbeeld 'puntige ovaal' had geheten, of 'bliksemafleider op de dijk'. Niet elk kunstwerk moet in bijbelse zin worden opgevat. Het gaat in de afwijzing door de ChristenUnie en de SGP niet om het beeld zelf. Ik heb geen enkele opmerking over het beeld zelf gehoord, ik hoor alleen maar opmerkingen over de titel'.