Column Hans Engelvaart | Meerpaaldagen

Dronten - Dat is besloten de Meerpaaldagen niet door te laten gaan is, gezien de actualiteit, logisch. We hoeven daar verder geen woorden aan vuil te maken. Interessanter is de bestuurscrisis.

De vertrokken voorzitter Harold van Puijenbroek van Pro Dronten, die overigens nog maar net vijf maanden preses was, gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat het financieel niet transparant zou zijn.

Verbazing

Als mede-oprichter en oud-voorzitter van de Meerpaaldagen viel ik van mijn stoel van verbazing. De Meerpaaldagen zijn sinds 1992 gestoeld op dezelfde pijlers: vrijwilligers, gemeente en bedrijfsleven. Het was in het begin pionieren met enthousiaste mensen. Belangrijke voorwaarde was dat het feest gratis moest zijn voor jong en oud. Daarvoor was geld nodig en met hulp van gemeente en sponsoren werd het festival uit de grond gestampt. Jaren later kregen de Meerpaaldagen zelfs een landelijke prijs: het beste lokale festival van Nederland.

Belangrijke pijler

Een belangrijke pijler in de organisatie van de Meerpaaldagen was in het begin de horeca die voor eigen risico een belangrijke steunpilaar werd door een grote bijdrage te leveren, waardoor artiesten konden worden aangetrokken. In het begin leden de ondernemers zelfs verlies. De begroting zorgde ervoor dat uiteindelijk drie dagen een groots gefeest werd gebouwd waarbij de revenuen van de drankverkoop naar de horeca gingen, die vervolgens een deel afdroeg aan Pro Dronten.

Tent

Dat de horeca in latere jaren winst maakte deed er weinig toe; deze ondernemers liepen ook het risico dat er minder publiek zou komen naar het Meerpaalplein. Op een gegeven moment kwam er een tent voor het geval er slecht weer zou zijn.

Bom

Allemaal heel transparant dus en dat nu al 28 jaar lang. Nu legt de inmiddels ex-voorzitter zo maar een bom onder dit geweldige feest voor alle Drontenaren door de suggestie te wekken dat er iets niet in de haak zou zijn. Dat is triest en doet afbreuk aan de inzet van al die mensen die de Meerpaaldagen elk jaar tot een groot succes maken.