Hulpmiddelencentrum failliet; Welzorg neemt over

Regio - Het Hulpmiddelencentrum, hulpmiddelenleverancier in Dronten, Urk en Noordoostpolder is failliet. De drie gemeenten zijn hierover vrijdag geïnformeerd door de curator. Voor het aanvragen van nieuwe hulpmiddelen kunnen inwoners terecht bij Welzorg.

De wethouders Van Bergen (Dronten), Brouwer (Urk) en Uitdewilligen van Noordoostpolder: 'Dit is een bijzonder vervelende situatie in deze tijd. Ook voor de medewerkers van het Hulpmiddelencentrum dat zij in deze onzekere tijd hun baan kwijt zijn. We wensen hun sterkte.'

Onvrede over dienstverlening

Binnen de gemeenten was al langere tijd onvrede over de dienstverlening van het Hulpmiddelencentrum. Verscheidene gesprekken en verbetertrajecten vanuit de gemeenten met het Hulpmiddelencentrum hebben de dienstverlening niet kunnen verbeteren.

'Als gemeenten gaan we alles op alles zetten om de mogelijke overlast voor inwoners zo klein mogelijk te houden. Alle inwoners met een hulpmiddel ontvangen zo snel mogelijk een brief met informatie over wat dit voor hen betekent.'

Welzorg

Hulpmiddelenleverancier Welzorg neemt de zorg nu over. Ook gaat Welzorg de achterstand in het verstrekken van hulpmiddelen van het Hulpmiddelencentrum oppakken en wegwerken. Daarnaast dringen de wethouders er bij de curator op aan zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de eventuele overname van de uitstaande hulpmiddelen.

Eerdere onderhandelingen over de overname van deze middelen tussen het Hulpmiddelencentrum en Welzorg liepen helaas op niets uit. Wanneer reparaties of onderhoudswerkzaamheden van de hulpmiddelen niet kunnen wachten, gaan de gemeenten samen met de inwoners kijken of deze vervangen kunnen worden door een hulpmiddel van Welzorg.

Aanbesteding 

De gemeenten Dronten, Urk en Noordoostpolder hebben recent gezamenlijk een aanbestedingsprocedure gestart om per 1 januari 2021 te komen tot een nieuwe aanbieder of aanbieders voor Wmo-hulpmiddelen.