Sportles voor bewoners in Hanzeborg

Lelystad - Sportbedrijf Lelystad heeft donderdag in samenwerking met Woonzorg Flevoland een beweegactiviteit georganiseerd voor bewoners van de Hanzeborg. Met installatie en trainer stond het Sportbedrijf voor de ramen en balkons les te geven.

Sinds dinsdag 31 maart is het duidelijk dat de ‘intelligente lock down’ nog even doorgaat. We zullen ons nog minimaal drie weken extra aan alle richtlijnen van het RIVM moeten houden. Met de verlenging ontstaan ook meer zorgen. Op dit moment staan eenzaamheid, sociaal isolement en bewegen hoog op de agenda in Lelystad. Tijdens deze coronacrisis zijn dit extra grote uitdagingen voor grote groepen mensen.

Samenwerking belangrijk

Door samen te werken kunnen organisaties deze uitdagingen nog beter aangaan. Sportbedrijf Lelystad en Woonzorg Flevoland hebben, samen met de zorgmedewerkers en activiteitenbegeleiders, de handen ineengeslagen om kwetsbare ouderen een hart onder de riem te steken. De eerste activiteit vond plaats bij de Hanzeborg. Omdat niemand, op het personeel na, naar binnen mag, werd de sportles buiten het gebouw gegeven en konden de bewoners meedoen van achter het raam. 'Bewegen in deze tijd, waarin we “gedwongen” binnen zitten, is extra belangrijk. Hiermee kun je bijvoorbeeld het risico op valpartijen verkleinen, omdat mensen fitter blijven', aldus Lennart Hess, fysiotherapeut bij Woonzorg Flevoland.

Meedoen in eigen appartement

Frank van Deventer, lesgever van Sportbedrijf Lelystad, stond van 10.30 tot 11.30 uur voor de Hanzeborg om de mensen in beweging te krijgen. Tijdens de les heeft Frank de ouderen van gemiddeld 80 jaar geënthousiasmeerd en verschillende beweegoefeningen voorgedaan. De ouderen konden vanuit hun appartement meedoen. 'Wij hopen dat we hierdoor een steentje kunnen bijdragen aan de gezondheid van een doelgroep die dat juist nu hard nodig heeft', aldus Bas Bokkes, manager Sport, Bewegen & Vitaliteit.

De organisatie blikt tevreden terug op de eerste beweegles en ook de deelnemers waren enthousiast. 'Ik moest vanochtend even wat extra zuurstof, maar ik voel me echt beter. Mijn dag kan niet meer stuk!', aldus een van de deelnemers vanuit de Hanzeborg.