GGD geeft tips over omgaan met de nieuwe thuissituatie

Regio - ​​Kinderen gaan nu niet naar school en veel ouders werken thuis. Veel gezinnen brengen opeens veel meer tijd in elkaars aanwezigheid door. Dat kan spanningen opleveren. Hoe ga je hiermee om? GGD Flevoland geeft tips.

Zorg voor een duidelijke dagstructuur voor je kinderen en jezelf. Betrek je kinderen hierbij en zet je dagprogramma op papier. Zorg hierin voor een onderscheid tussen werktijd, schooltijd, en vrije tijd. Dat zorgt voor rust en duidelijkheid. Wissel momenten dat je er voor het kind kan zijn af met momenten dat ze zichzelf moeten bezighouden. Werken jij en je partner beiden? Bespreek dan wie op welke momenten echt moet werken, en wissel elkaar af.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Deze tijd vraagt veel van je. Tegelijkertijd is het aantal uitlaatkleppen dat je hebt (sport, sociale contacten) waarschijnlijk minder. Zorg daarom goed voor jezelf. Plan voldoende momenten in dat je iets voor jezelf kunt doen, of dat je je even terug kunt trekken. Kan je niet de dingen doen die je normaal ontspannen? Zoek andere activiteiten, zoals een klusje in de tuin of een fietstocht in de natuur.
Ook voor kinderen is deze periode lastig. Zij hebben minder afwisseling dan normaal en missen het contact met vriendjes. Veel kinderen en jongeren hebben nu daarom juist extra aandacht nodig. Ook zij zullen behoefte kunnen hebben aan momenten voor zichzelf, net als je partner. Bespreek met elkaar hoe je hiervoor kan zorgen.

Word het teveel? Merk je dat je lontje kort wordt? Neem als mogelijk een time-out. Loop even weg uit de kamer, of ga een blokje om. Roep, als mogelijk, hulp in van je omgeving. Praat met anderen over hoe zij met dingen omgaan en leer van elkaar. Blaas als nodig telefonisch stoom af bij vrienden, buiten de gehoorafstand van je kinderen. Bedenk ook wat er positief is aan de situatie, en richt je op die punten. Accepteer ook dat dingen nu niet altijd gaan zoals ze zouden moeten. Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Wees daarom flexibel en mild voor jezelf en je gezin.

Wil je meer lezen over hoe je om kunt gaan met de nieuwe thuissituatie?

https://www.nji.nl/cor​onavirus

https://www.parlan.nl/nieuws2020/opvoeder-zijn-in-tijden-van-corona

https://www.mediaopvoeding.nl/vragen/_/vraag/verantwoord-mediagebruik-tijdens-corona-crisis/