Corona in afvalwater: geen extra veiligheidsmaatregelen

Lelystad - Bij enkele afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland trof het RIVM delen van het coronavirus aan in het afvalwater. Voor Waterschap Zuiderzeeland is het onderzoek geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen bij haar vijf afvalwaterzuiveringsinstallaties te nemen.

Medewerkers op de zuiveringsinstallaties werken altijd volgens strikte hygiënevoorschriften en zijn daarom goed beschermd. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met afvalwater vermijden.

Het virus overleeft niet goed in water. Het RIVM ziet geen verhoogd risico op besmetting van omwonenden via gezuiverd water. Volgens het RIVM is het coronavirus vooralsnog niet in het gezuiverde water terug te zien.

Om op die manier te kunnen besparen op beschermingsmiddelen als mondkapjes. Deze middelen zijn nu hard nodig in de zorg. Bedrijven die werken met afvalwater en het waterschap regelmatig monsters sturen, is gevraagd hetzelfde te doen. Bedrijven die werken met chemicaliën blijven wel gewoon bemonsteren.