Stageweek Circus Monaco geschrapt

Lelystad - Dolgelukkig was ze, de 12-jarige Wende Jolein Niessen, toen ze vorig jaar hoorde dat ze was geselecteerd voor een stageweek bij het Circus Monte Carlo in Monaco, met een eindvoorstelling voor Prinses Stephanie.

Les van internationale artiesten

Samen met zeven teamgenoten zou ze op 12 april afreizen om gedurende een week les te krijgen van international artiesten uit diverse landen. De leerlinge van CBS De Wingerd had daarvoor hard gewerkt aan verschillende disciplines zoals acrobatiek, hoepels en haar specialiteit tissue (vorm van luchtacrobatiek met lange linten aan het plafond waarin allerlei kunstjes worden gedaan).

Vrijwel zonder twijfel gaf directrice Silke Tuininga Wende toestemming voor extra vrije dagen. Silke: ‘Op De Wingerd leren leerlingen zichzelf zijn en zichzelf (steeds beter) leren kennen. Dit leren gaat verder dan alleen uit boeken. Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen leerproces en mogen daar ook trots op zijn. Op deze wijze kan Wende laten zien waar ze goed in is, leren van de ervaring en groeien vanuit haar persoonlijke kwaliteiten.’

Tientallen brieven

Moeder Karen schreef ondertussen tientallen brieven naar bedrijven, ondernemers, fondsen en de gemeente om de financiering rond te krijgen. Want als basisschoolleerlinge, had Wende geen recht op enige vorm van beurs of scholarship. Alle inspanningen ten spijt, geen organisatie gaf aan een individu te kunnen of willen sponsoren. Speelde ook mee dat Wende pas sinds een klein jaar in Lelystad woont en dat Olympia Circus is gevestigd in Amsterdam.

Redding kwam door medemoeder Ingrid Doornbos van De Wingerd wiens man Joost Westerhuis lid is is van Ronde Tafel (RT). Hij reageerde zo enthousiast dat na intern overleg binnen een etmaal een bedrag van 450 euro werd toegezegd. De Kiwanis kwam ook nog eens met eenzelfde bedrag over de brug.

Steentje bijdragen

Vanwaar deze steun voor Wende? ‘Wij zijn als Ronde Tafel 122 veel betrokken bij de lokale, nationale en internationale maatschappij. Als Tafel dragen wij graag een steentje bij door lokale - en soms ook landelijke serviceprojecten op eigen wijze te steunen. Jaarlijks geven wij een feest waaraan wij een aantal goede doelen koppelen. De totale opbrengst gaat hier dan naartoe,' vertelt Westerhuis. 'Daarnaast houden wij altijd een klein potje aan voor individuele personen die hulp kunnen gebruiken. Vorig jaar hebben wij een moeder gesteund waarbij de fiets van haar dochtertje was gestolen en dit jaar hebben wij collectief gestemd om Wende in haar avontuur te steunen.’ De bijzonder band met De Kiwanis zit hem vooral in het gegeven dat veel oud Tafelleden doorstromen naar De Kiwanis.

Vlak voor de uitbraak van Corona in Nederland kreeg Wende de cheque ter waarde van 900 euro uitgereikt door Tafelaar Joost Westerhuis, Peter van Kasteren (secretaris RT122) en Carel Luiting-Maten (De Kiwanis). Een waardevol papier dat garant stond voor wat een onvergetelijke ervaring zou moeten worden. Niemand had toen verwacht dat het virus zich zou ontwikkelen tot pandemie die zoveel ellende zou veroorzaken.

Groenteman dinsdagmarkt

Door middel van de verkoop van zelfgemaakte pastasaus door papa Prosper werd de laatste 150 euro bijeengebracht. Groenten voor deze saus waren afkomstig van restanten bleekselderie en wortelen van het schoolgroente en -fruit. De groenteman van de dinsdagmarkt op het Lelycentre doneerde uien, knoflook, tomaten en peterselie.

De vliegtickets lagen al klaar, Bed en Breakfast was betaald evenals de workshops. Zoals zo velen die al een reis of vakantie hadden geboekt en betaald, is het geld niet te reclameren. Dat zou de ondergang betekenen van onder meer het hotel aldaar. Of Monaco kan worden verplaatst naar een later moment is nu nog onduidelijk. De cheque hangt hoopvol boven Wende’s bed.

Relativeren

Wende kan goed relativeren: ‘Belangrijkste is dat we allemaal gezond blijven. Als ik zie wat er in landen als Italië en Spanje gebeurt en hoe mensen op een vreselijke manier overlijden of aan hun lot worden overgelaten. Het is natuurlijk echt heel jammer en ik had me er enorm op verheugd, maar het is niet anders.’

De scholiere ervaart vooral het beperkt zijn in haar trainingsmogelijkheden als afkicken. Normaal trainde ze een paar maal per week en was de familie met nog twee actieve zusjes zes dagen per week in de ban van sporten, soms tweemaal daags. ‘Nu hebben we extra veel tijd voor schoolwerk, spelletjes en andere hobby’s”, zegt Wende half lachend. “Of een kaartje sturen of bellen met mensen die dat wel kunnen gebruiken.’