Zeer grote brand verwoest basisschool De Triangel, brandweer extra alert op corona

Lelystad - Basisschool De Triangel in De Botter in Lelystad is afgelopen nacht door een zeer grote brand in de as gelegd. Bij de bluswerkzaamheden had een seniorencomplex vlakbij ontruimd moeten worden. Dat wilde de brandweer voorkomen vanwege het coronavirus.

De brand brak even na 00.30 uur uit in de school en greep razendsnel om zich heen. Bij aankomst van de brandweer was er al sprake van een uitslaande brand. De school stond in lichterlaaie. De brandweer liet het gebouw gecontroleerd uitbranden. Hierbij werden blusvoertuigen uit Lelystad, Almere, Swifterbant, Urk en Rutten ingezet.

[De tekst gaat hierna verder]

Flinke zwarte rookwolken

De brand ging gepaard met flinke zwarte rookwolken die over woonwijken de Botter en Schoener trokken. De situatie werd nauwlettend door de hulpdiensten in de gaten gehouden. Er werd een bericht via Burgernet verzonden om de inwoners van Lelystad te waarschuwen. Een meetploeg van de brandweer ging de wijk in. Zij troffen verbrandde resten aan op straat maar verder was er weinig gevaar. 'Mochten de bewoners de roetdeeltjes aantreffen in de tuin of op de auto, schoon spoelen met water is dan de beste oplossing', aldus de brandweer.

Woningen ontruimd

Ook de gymzaal naast de school vatte vlam. Omdat dat gevaar gaf voor nog meer rook zijn de 6 direct nabijgelegen woningen uit voorzorg ontruimd. Die bewoners werden uit hun slaap gewekt en opgevangen in Scholengemeenschap De Rietlanden. De bewoners van een seniorencomplex hoefden niet te verkassen. Het idee van een groot aantal mensen op straat in het holst van de nacht leek de brandweer geen goed idee vanwege het coronavirus. Bovendien zou de school toch al zijn verwoest.

[De tekst gaat hierna verder]

Inboedel verloren

Alle tafels, stoelen, lesmateriaal, speelgoed, gymtoestellen en andere spullen in het gebouw zijn verloren gegaan. De school is tot de grond toe afgebrand.

Door de brand zitten enkele straten in de Botter tijdelijk zonder stroom, laat netbeheerder Liander weten. Monteurs zijn ter plaatse om de schade te herstellen. Andere wijken in Lelystad zouden niet zijn getroffen door de stroomstoring.

Nablussen

De brandweer is momenteel nog bezig met nablussen. Dat gaat nog wel een paar uur duren, meldt een woordvoerster. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Niemand raakte bij de brand gewond.