Boomgaard vol met blinkende pareltjes

Dronten - De natuur staat niet stil. Ook fruitbomen zitten in de knop. Om deze knoppen tegen nachtvorst te beschermen, beregenen fruittelers ze met slootwater. Ook Fruit- en vruchtboomkwekerij Rijk in Dronten is afgelopen nacht vanaf 02.00 uur druk geweest met beregenen in zijn boomgaard.

'Om in september een prachtige appel- en perenoogst te kunnen hebben', legt Leonie Rijk-Man uit. 'Ondanks de corona groeit alles wel door'. Het beregenen zorgt voor mooie taferelen als de zon opkomt: een boomgaard vol met blinkende pareltjes aan de takken.

Stollingswarmte

Het beregenen zorgt ervoor dat er een laagje ijs om de bloesem komt. Bij de overgang van water naar ijs komt energie vrij, de zogenaamde stollingswarmte. Deze warmte zorgt ervoor dat de temperatuur rondom de bloesem niet verder daalt dan 0 graden Celsius. Hierdoor gaat de bloesem niet kapot.

Vroege nachtvorstperiode

Officieel is de nachtvorstperiode van 1 april tot 2 juni. 'Waarschijnlijk begint de nachtvorstperiode dit jaar wat eerder, omdat het deze week ’s nachts ook al vriest', aldus een medewerker van Waterschap Zuiderzeeland.

In de afgelopen week testten medewerkers van het waterschap de besturingsprogramma’s en de werking van de stuwen, inlaten en zoutmeters. 'Op die manier weten we zeker dat het water overal goed blijft doorstromen. Door een goede doorstroming van de sloten en tochten is chloridegehalte en ijzergehalte laag. Hierdoor beschadigt het de boomknoppen niet'.

Coronamaatregelen

Zodra de nachtvorstbestrijding is ingezet, kunnen alle medewerkers van nhet waterschap hun rol volgens draaiboek oppakken. 'Medewerkers houden afstand van elkaar, werken met maximaal twee personen per team en zorgen voor hun eigen catering. Op die manier minimaliseren we fysiek contact met alle fruittelers en elkaar. We geven gehoor aan de oproep van het RIVM om afstand te houden'.