Ziekenhuis St Jansdal plaatst patiënten met corona op één verdieping

Harderwijk - Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft alle patiënten met corona of een verdenking hierop verhuisd naar de eerste verdieping op de afdelingen 1-oost en 1-west. Hier is ruimte voor tachtig bedden.

Daarnaast wordt op de electieve opnameafdeling naast de operatiekamers ruimte gecreëerd voor extra IC-bedden. 

De verhuizing is nodig om de belasting voor zorgmedewerkers te verminderen voor deze speciale patiëntencategorie en maakt het ziekenhuis klaar voor toename van extra patiënten. 'We brengen op deze manier de deskundigheid op één plek', vertelt Pieter Immerzeel (hoofd kliniek). 'Voor patiënten is een opname op de isolatieafdeling ingrijpend. Niet alleen vanwege de intensieve en bijzondere vorm van zorg, maar ook vanwege het sociale isolement dat zij kunnen ervaren. Helaas mogen patiënten met corona of een verdenking daarop geen bezoek ontvangen om besmetting met anderen te voorkomen'.

Voor verpleegkundigen en medisch specialisten is het bijzonder om te werken op een isolatieafdeling. Immerzeel: 'De werkwijze is heel anders dan op een reguliere verpleegafdeling. Zo dragen zij beschermingsmiddelen om zichzelf en patiënten te beschermen en is de manier van werken aangepast. Naast verpleegkundige zorg heeft het ook invloed op medewerkers van de ondersteunende diensten, zoals de voedingsdienst, schoonmaak en logistiek'.