Heckrunderen Oostvaardersplassen worden bijgevoerd

Lelystad - De heckrunderen in de Oostvaardersplassen worden vanaf deze week bijgevoerd. Staatsbosbeheer heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de bevindingen van de dierenarts, die maandag een werkbezoek aan het natuurgebied bracht om de conditie van de grote grazers te controleren.

Tijdens deze ronde is vastgesteld dat de Body Condition Score (BCS) van de hele groep runderen nu gemiddeld 2,3 is. Bij de vorige ronde, twee weken geleden, was de BCS nog 2,6. 

Minder gras beschikbaar

Op basis van afspraken tussen Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland is het moment waarop de runderen een gemiddelde BCS van 2 hebben het tijdstip om het bijvoeren te starten. De conditie van de runderen nadert gezien de terugloop van de afgelopen twee weken dit moment. Door de terreinomstandigheden, met natte delen en stukgelopen zode door de hevige regenval van de afgelopen weken is er minder gras beschikbaar voor de dieren. Daarnaast zijn er nu grote aantallen brandganzen in het gebied aanwezig die hun deel van de grasvoorraad opeisen. Op basis van de ervaringen van de voorgaande jaren is de verwachting dat zij nog enige tijd in het gebied blijven.

Aangezien de BCS van de runderen in de afgelopen twee weken verder is gezakt en het niet de verwachting is dat de voedselvoorraad ondanks de relatief hoge dagtemperaturen, in de komende periode snel zal toenemen is er besloten om bij te gaan voeren.

'Vrijdag wordt er hooi in het gebied gebracht dat bij de vier kuddes heckrunderen wordt uitgespreid. We zullen naar gelang de behoefte van de runderen de hoeveelheid hooi opvoeren', meldt Staatsbosbeheer.

De konikpaarden en de edelherten verkeren nog steeds in een goede conditie.